Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az utolsó láncszem - Böker Plus Bandit

2015.12.15

boker-plus-bandit_sgtblessed.jpg

 

Régi adósságom volt, hogy írjak Farkas Péter Banditra keresztelt késéről. Már csak azért, mert a Böker kínálatában megjelent pengéi közül erről az egyről nem számoltam még be, noha ez jelent meg harmadikként. (A sorrend: El Héroe, Magyar, Bandit, El Héroe micarta, Biker) Így, bár nem tartottam kronologikus sorrendet, de ami késik, nem múlik alapon, íme, a Bandit!

 

Böker Plus Bandit

 

E poszt érdekessége az lesz, hogy két verzió is van nálam. Az egyik a gyári, a másik egy Farkas Péter által készített, némileg módosított változat.

 

Böker Plus Bandit

 

A Bandit egyfajta elődje, vagy kisebb verziója az idén debütált Bikernek. Nem olyan szempontból, hogy hasonlítanának egymásra külsőleg. Inkább a felhasználást tekintve tarthatjuk egy széria részeinek őket. Nyilván, ez egy tervezői koncepció része. Többféle méreten át visz Péter bennünket, de az irányvonal azonos. Alapvetően igazi taktikai késekről van szó. Nem marketing szempontból értve ezt, hanem sokkal inkább funkcionálisan.

 

Böker Plus BanditBöker Plus Biker adatok:

Penge vastagsága:   5 mm

Penge hossza:   70 mm

Élhossz:   69 mm

Penge szélessége:   33 mm

Teljes hossz:   170 mm

Markolat vastagsága:   11 mm

Markolat szélessége:   30 mm

Markolatpanel anyaga:   Carbon fiber

Tömeg:   150g

 

 

Böker Plus BanditFarkas Péter Biker adatok:

Penge vastagsága:   5 mm

Penge hossza:   70 mm (Az 1 mm eltérés lehet mérési hiba is, de én inkább úgy látom, hogy a gyári élezés ennyivel rövidebb)

Élhossz:   70 mm

Penge szélessége:   33 mm

Teljes hossz:   170 mm

Markolat vastagsága:   11 mm

Markolat szélessége:   30 mm

Markolatpanel anyaga:   G-10

Tömeg:   150g

 

A kés rendkívül ergonomikus.  Sokféle fogási mód közül lehet választani, hogy minél inkább kihasználható legyen pengénk. A fogási módok sokszínűsége egyértelműen kibővíti a kés használhatósági tartományát. Azok számára, akik nem szeretnének túl sok kést tartani, nekik ideális választás egy Farkas Péter tervezésű fixpengés, hisz ő nagyon komoly hangsúlyt helyez az ilyesmire a tervezési szakaszban. Egy kis érdekesség, hogy eredetileg teljesen markolatpanel mentesre készült ez a kés. De a Böker ragaszkodott egy legalább minimális burkoláshoz ezen a területen. Mint sok minden egyébnek, egy kés tervezésének, de főleg a gyártásának a története a kompromisszumok története. De, ez nem feltétlenül baj, hisz hozzáértő emberek gondolatai, érvei feszülnek egymásnak, amiből azért egy jól használható tárgy szokott kijönni, miután a füst felszáll.

 

Böker Plus Bandit

 

Mindkét verzió drop point formavilágú, hamis fokéllel. Full tang szerkezet. Mivel a markolatpanelek 1-2 mm-el rövidebbek, mint a markolat acélja, így valamilyen szinten törővéget is tartalmaz a kés, ha nagyon akarjuk. De, persze csak óvatosan ezzel. Öt helyen is van fogaskerék szerű, csúszásmentesítő bordázat, ami nyilván jót tesz a stabilitásnak, ha így vagy rámarkolunk az eszközre. A két késnél még egyből feltűnő különbség, hogy míg a Bökeres verzióban a penge és a markolat találkozásánál át van lyukasztva az anyag, addig a kézi készítésű modellnél csak egy kör alakú, kúposan kikönnyített formát kapunk. Ennek a lyuknak, illetve mélyedésnek design oka van, illetve némileg ebbe is bele lehet kapaszkodni finomabb műveletek végzéséhez. Mivel a kúpos kikönnyítés csak a bal oldalon van meg, ezért a Péter féle Bandit jobbkezeseknek használható 100%-osan. A markolatok ezen kívül három, eltérő méretű furatot is tartalmaznak, a jól megtervezett anyagelvonás jegyében. Ez ugyebár szükséges, hogy ne legyen farnehéz egy penge.

 

Böker Plus Bandit

Böker Plus Bandit

 

A markolatpanelek anyag – ahogy az már az adatoknál is látszott - eltérő. G-10 és carbon fiber (szénszál erősítésű műanyag) vetélkedik egymással. Én szeretem a G-10-et, de el kell ismernem, hogy a gyári markolat látványosabb. Nagyon szép mintázatú, grafit színű. Nem túl nagy felületet burkol. Éppen csak annyit, hogy ne a fém hidegségét érezzük a markunkban.

 

Böker Plus Bandit

 

A két kés - élezés tekintetében - alapvetően eltér egymástól. Míg a nagy gyártó az egyszerűbben karbantartható egyenes leélezés élszalaggal kombót választotta, addig Péter – a rá jellemző módon – egy igényesebb megoldás mellett tette le a garast. Konvex leélezés, konvex él.  Nála ez gyakori variáció, hisz bár ennek az újra fenése, élezése gyakorlatot kíván, de egy erősebb pengét, és főleg erősebb, kitartóbb vágóélt kapunk. Különösen akkor, ha még az acélt is megfelelően választjuk hozzá.  Itt is van eltérés, ami megint csak a szokásosnak mondható. A Böker 440C ötvözetet használt, Farkas Péter műhelyéből pedig Böhler N690 acél került ki.

 

Böker Plus Bandit

 

A Böker változat bal oldali leélezésén Böker Plus logó, a jobb pengetükrön Farkas Péter logója és fémjelölés olvasható. A markolat gerincére sorszámozás került. A Péter által készített kés jobb oldalán nincs felirat. A bal pengetükrön viszont nem csak a jin-jang farkasok logót láthatjuk, hanem Péter aláírását is. A markolat gerincén fémjelölés van.

 

Böker Plus Bandit

Böker Plus Bandit

 

A tokokat nézegetve, próbálgatva, egyértelműen Péter verziója jön be nekem. A kydex nagyon illik ehhez a késhez. A Böker fekete bőr tokja, számomra idegenül hat ehhez a pengéhez. Nem is érzem igazán méltó minőségűnek a termékhez, amit tart. A kydex további előnye egyértelmű, hisz Tek-Lok kompatibilis, tehát sokféle módon, és igen stabilan rögzíthető az övünkre, málhánkra.

Összességében a Farkas Péter által készített modell jobb, mint a gyári verzió. De, ahogy azt a Böker Plus Magyar nyakkés esetében is kifejtettem a videóban, itt két minőségi termék közötti árnyalatnyi különbségekről beszélünk. Ott is ezt mondtam, itt csak ismételhetem: Gut. Besser. Gösser.

 

Böker Plus Bandit

 

Keresd egyéb anyagaimat az alábbi csatornákon:

sgt.Blessed Facebook csatorna

sgt.Blessed G+ csatorna

sgt.Blessed Youtube csatorna

 

 

A mappában található képek előnézete Böker Plus Bandit