Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erőtér - TP-LINK PB10400

2015.02.23

Egy ideje már foglalkoztat, hogy meg kellene oldanom az energia igényes okostelefonom gyors lemerülésének problémáját arra az esetre, ha pár napig nem leszek hálózati forrás közelébe. Igazából, ehhez nem is kell több nap, hisz nem egészen 24 órát bír ki a telefon. Én folyamatos adatkapcsolaton vagyok, wi-fi is megy egész nap, szóval nem csoda, ha az akku gyorsan betérdel. Terepen még gyorsabb a jelenség, hisz a távolabbi tornyokkal való kapcsolattartás még több energiát igényel. S akkor még nem beszéltem az esetleges GPS használatról. Ma már jól használható turistatérkép alkalmazások vannak, de sajnos a műholdas összeköttetés leszívja a paksi kettes blokkot is…

 

tl-pb10400-450x270-4.jpg     tl-pb10400-450x270-6.jpg

 

A választásom a TP-Link PB10400-ra esett. Miért? Erre csak összetett választ tudok adni. Először is, mivel fizikából mindig kegyelem kettesen éltem, jobbnak láttam, ha fórumokon tájékozódom. Szerencsére van pár szaki, aki átlátja a voltok, amperek számomra kusza világát, és közérthetően el tudják mondani, mire kell figyelni. Persze alapvető igazság itt is, hogy olcsó húsnak, híg a leve. Ezért, bár törekedtem a megfelelő ár/érték arány elérésére, azért nem a kassza volt a fő szempont. Egy dilemmám volt. Méretre kicsit vegyek, ami könnyedén elfér a zsebemben, nem húzza le, vagy inkább egy komolyabb eszközt, ami több töltést is kibír, és nem csupán pár órával toldja meg a telefon életerejét. Végül a nagyobb biztonság mellett döntöttem, hisz alapvetően nálam van a kis hátizsákom, ami kezd egyre inkább egy prepper BOB lenni. Alapvetően olyan fizikailag létező üzletben és olyan terméket szerettem volna venni, amiben valami okból megbízok, illetve az esetleges garanciális ügyintézés nem gond. Így 9990Ft-os áron vettem a fenti terméket a Media Markt vidéki egységében.

 

tl-pb10400-1280-3.jpg     31i3c3mynkl.jpg

 

Az adatok önmagukért beszélnek, de hát jól tudjuk, hogy a gagyi terméket készítő gyártók is simán ráírnak bármit a csomagra. Szóval a puding próbája az evés, de azért lássuk a számokat.

 

Capacity

10400mAh

Input

Up to 5V/2A

Output

DC 5V/2A and 5V/1A

Interface

1 Micro USB port, 2 USB 2.0 ports

Button

1 button to display the battery capacity or turn on/off the flashlight

Lights

4 LED lights show the remaining battery capacity

Other function

Flashlight

Compatibility

5V input USB-charged devices like iPhones, iPads and Android smartphones

Size

3.5×1.7×1.7 in. (88.8×44.3×44.3mm)

Weight

241g

Package contents

TL-PB10400 Power Bank, Micro USB cable, travel pouch, Manual

 

Tehát két kimenet van. Lehet tölteni telefont, fényképezőgépet, és a 2 amperos csatlakozón keresztül nagyobb igényű tabletet is. Négy kis led jelzi a power bank hozzávetőleges töltöttségét. Ez nem tudom mennyire pontos, de azért némi gyakorlati tapasztalat után nyilván lehet következtetéseket levonni. Erről jut eszembe. Nekem nincs olyan szerkentyűm, amivel ki tudnám mérni az eszköz tényleges kapacitását, ezért inkább a gyakorlati tapasztalataimról számolok be. Van még ezen a kis téglatesten egy apró LED lámpa is. Ennek a fényereje csak jelképes. Egy méteren belül egy kulcslyukat meg lehet vele találni, de ennyi. Nem is gond, hisz ez a dolog nem erről szól, ez már csak egy kis hab a tortán. A készülékhez – a gyári csomagban – van egy kábel, melynek egyik vége normál USB csatlakozós, a másik vége pedig micro USB. Ez szolgál arra is, hogy töltsek egy eszközt, és arra is, hogy magát a power bankot feltöltsem. Ha hálózatról akarom feltölteni, és nem pc vagy laptop usb kimenetről, akkor kell egy okostelefon hálózati töltő fejegység. Ebből nekem otthon van vagy öt darab, így ez nem gond.

 

A készülékbe hat féle védelmi mechanizmus van beépítve.

  • Túltöltés elleni védelem
  • Alacsony töltöttségi szint védelem (A lítium akkuk nem szeretik, ha nullára merülnek)
  • Rövidzárlat elleni védelem
  • Túlmelegedés elleni védelem (A teszt során végig hideg volt a külső burkolat)
  • Túlfeszültség védelem
  • Túláram védelem

 

281753dc-7c15-4ffd-b9ed-20fd440106b2._v344318132__sr285-285_.jpg

 

Ahogy említettem, nincs olyan szerkentyűm, amivel egzakt módon vizsgálhatnám a power bankot, ezért az alábbiakban azt írom le, hogy mit tapasztaltam a használat során. Tehát kicsomagolás után – bár volt benne gyári töltés – töltőre tettem a készüléket, és addig rajta is hagytam, míg az összes led (4db) tartósan világítani nem kezdett. Töltés közben villognak, és a töltési szintnek megfelelően a ledek folyamatosan világítanak. Tehát fél töltés esetén kettő led folyamatosan ég, kettő pedig villog. A töltés 8-10 óra volt. Pontosan nem tudom, mert nem figyeltem folyamatosan. Ezt követően egy hétre a táskámba került a kütyü. A gyári hordozó zacskóba tartom, némi szárító szilikáttal egyetemben. Aztán eljött a nap, amikor szükség ugyan nem volt rá, hogy használjam, de teszt jelleggel igénybe vettem a szolgáltatásait.

 

Négy készüléket töltöttem vele, egymás után. Itt vannak részletezve az adatok:

 

  1. Huawei G-510, akkuja 1750 mAh. Töltöttségi szintje a töltés megkezdésekor 23%, befejezéskor 100%. Töltés ideje 2,5 óra. A power bank mind a négy ledje világított a töltést követően is.

 

     2. Huawei G-630, akkuja 2000 mAh. Töltöttségi szintje a töltés megkezdésekor 46%, befejezéskor    100%. Töltés ideje 1 óra 45 perc. A power bank három ledje világít a töltést követően.

 

      3. Samsung T-210 tablet, akkuja 4000 mAh. Értelemszerűen itt kimenetet váltottam, és a tabletet a 2 amperos csatolóról töltöttem. Töltöttségi szint a töltés megkezdésekor 36%, befejezéskor 100%. Töltés ideje 2,5 óra. A power bank két ledje világít a töltést követően.

 

     4. Alcatel OT918D, akkuja 1300 mAh. Töltöttségi szintje a töltés megkezdésekor 74%, befejezéskor 100%. Töltés ideje 70 perc. A power bank egyetlen ledje világít még.

 

Több készülék töltésére nem volt lehetőségem, így igazából nem tudtam meg mennyit bírna igazán az akku. Hogy mennyi led világít a power bankon, valószínűleg nem túl pontos adat, inkább csak tájékoztató jellegű dolog. Hiteles mérőműszer nélkül – számomra – örök titok marad, hogy valójában mennyit tud ez a TP-Link egység, de eddig elégedett vagyok vele. Nekem úgy tűnik, hogy nagyjából tudja hozni a gyári teljesítményt. Természetesen egy feltöltés után és pontos mérések nélkül ezt bizonyítani nem tudom, de önmagáért beszél, hogy nyolc órát folyamatosan töltött, különféle készülékeket, akár eltérő amper teljesítménnyel is, úgy, hogy még maradt benne szufla.

 

Nem bántam meg, hogy megvettem.

 

power-bank-tp-link-10400mah.jpg