Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gurkha short

2014.06.30

 Ma reggel hajnali ötkor ébredtem. Már szikrázóan sütött a nap, ahogy az egy békebeli június végéhez illik. Mi más juthatna az ember eszébe ilyenkor, mint, hogy írjon egy jó kis posztot valami évszakhoz illő outdoor nadrágról. :)

 

 gurkha-20140630-001.jpg

 

Termékbemutatóm mai alanya a Gurkha short. A Gurkha egy magyar cég márkaneve, gyártmány portfóliójuk taktikai és outdoor termékeire.  Igazán dicséretes, hogy valamelyik könnyűipari cégünk hajlandó felvállalni ezt a küldetést! Így már nem csak amerikai, francia, lengyel és távol-keleti koppintásokból választhatunk.

 terhes-kepek-20140622b-025c.jpg

Bár ennél a shortnál vannak arra utaló külső jegyek, hogy ez a nadrág akár taktikainak is tekinthető, azért használat közben kiderül, hogy a gyártó nem véletlenül nem így hirdeti, hanem nyári túranadrágként.

Mivel a kedvenc színem a khaki, ezért ebben a verzióban rendeltem a terméket. Pontosabban beige színben, mert a hazai gyártó a khakit beige színnek jelzi. A magán véleményem, hogy taktikai és outdoor vonalon inkább a khakit használjuk erre a színre. A színtartást – egy év használatot követően – tartósnak mondanám. Nem érzékeltem, hogy fakult volna a mosásoktól, noha a 100% pamut tartalom ezt előre vetíti. Meglehet, hogy csak a színválasztásom volt megfelelő. Egy eleve világos színen kevésbé vehető észre, ha esetleg fakul. Hat fajta színverzióban rendelhető a nadrág. Beige (khaki), fekete, coyote, multicam, metro, és terep. Az utóbbi három terepszínű verziókat jelent, ezért kicsit fura, hogy az egyiket terepnek hívják. Itt azért nem ártott volna egy kis fantázia az elnevezéshez. A nemzetközi standardban ez a színkombináció kb. a woodlandnak felel meg. A metro egyértelműen városi rejtőszín, a multicam pedig – legalábbis az ilyen termékeket viselők körében - nem igényel magyarázatot.

A short szövése jellegzetes rip-stop, vízlepergető teflon bevonatot nem tartalmaz. Ebben az ársávba ez nyilván nem fér bele.

 Ami nekem személy szerint problematikus volt, hogy a lábszár szabását túlságosan bőnek érzem, látom. Úgy gondolom, hogy ezt lehetett volna beljebb venni, hogy a nadrág megjelenése jobb legyen. 

A nadrág szárhossza a taktikai vonalat követi, vagyis a többi gyártóhoz hasonlóan ez is térd fölé ér. Ezt személy szerint nekem szoknom kell, mert a civil shortok jellemzően térd alá érnek egy kicsivel. Így taktikai shortok esetén mindig olyan érzésem van, hogy rossz a méret, pedig nem erről van szó. A taktikai rövid nadrágok praktikus okokból érnek véget még a térd felett.

 terhes-kepek-20140622b-056.jpg

 

terhes-kepek-20140622b-054.jpg

A zsebek száma hét, ami jó szám. A gond inkább a zsebek méretével van. A jobb mellső zseb feletti kis tároló zsebbe sajnos nem fér el egy ma használatos telefon, de igazán kényelmesen egy svájci bicska sem, ezért ez inkább csak aprópénz tárolására alkalmas. A mellső zsebek nyílása zavaróan szűk, cserébe nem is elég mélyek. Ezt tartom e nadrág legnagyobb tervezési hibájának. Van egy-két taktikai nadrágom, de ilyet egyiknél sem tapasztaltam. Itt szabásminta változtatást javasolnék a gyártónak. Kapunk a bal oldalra, az egyik övbújtató alá D gyűrűt is, mondjuk kulcstartónak.

gurkha-20140630-003.jpg

 

A comb zsebekkel nincs gond, szép nagyok. A bal oldali tartalmaz egy három osztatú, gumi szalagot is. Többek között erre céloztam a cikk elején. Ez ugyanis – alapesetben - pisztolyhoz való, tartalék tárak elhelyezésére szolgál. Egyértelműen taktikai felszerelés. Nyilván bele fér egy müzli szelet is, de azért tudjuk, hogy miről szól ez a dolog. :) De legyünk konstruktívak. Ez a szalagos megoldás tekinthető egyfajta általános belső rögzítésnek, különféle - hosszúkás és pár centi átmérőjű - tárgyak számára.

gurkha-20140630c-002.jpg

A derék részre varrt szövet szalagok, amiket 5.11 nadrágjain lehetett látni korábban (utility strap), beleillenek a túra/outdoor vonalba is, hisz alapvetően a hegymászóktól átvett kiegészítőről van szó. Karabinerrel bármit fel lehet ide függeszteni.  Az más kérdés, hogy szerintem ezek a szalagok csak design elemek ezen a shorton, mert sem a nadrág anyagának, se a varrásoknak az erőssége nem elegendő nehezebb dolgok oda akasztásához..

gurkha-20140630-010.jpg

 

De ezzel nincs is gond, hisz ahogy írtam is, ebben a nadrágban nem háborúba megyünk, hanem erdőbe, meg nevezetességeket nézni. Ugyanakkor, míg az oldalsó kapaszkodó szalagok felfoghatóak egyfajta militáns design elemként, addig a bal comb zseb tártartó gumiját – mivel kívülről nem látszanak -, nem tudom ekként értelmezni. Ebből adódóan, olyan ambivalens érzést váltanak ki belőlem, mintha a kivitelező nem tudta volna eldönteni, mit is szeretne igazán. Taktikai vagy outdoor nadrágot. A Gurkha short – megítélésem szerint és más gyártók termékeivel összehasonlítva - taktikai nadrágnak kevés, ezért a tártartó szalagokat feleslegesnek tartom. De ez nem csökkenti a nadrág kvalitásait, hisz a valós használati értékkel nem bíró alkalmatosság, az ártani nem használ kategóriába tartozik. Arról pedig nem szabad megfeledkeznünk, hogy maga a gyártó, a saját oldalán túra nadrágként jellemzi a shortot. No, igyekszem átlendülni ezen. :)

 

gurkha-20140630-005.jpg

Ami még lényeges szempont a minőség megítélésében, hogy a zsebek tépőzárai, és a cipzár miként teljesítenek. Hm, erről szuperlatívuszokban nem beszélhetek. A cipzár nem jár gördülékenyen. Végletesen ugyan nem akadozik, de egy jobb minőségűre való cserét célszerű végrehajtani vásárlást követően. A tépőzárak nem szakadtak le a helyükről, de a bolyhos felük hamar elfárad, és e miatt nem igazán tartanak. Ez különösen a farzsebeknél lehet kritikus.

 gurkha-20140630-009.jpg

 

Ennek a problémának a megoldását is javasolt varrónőre bízni a használatbavételt megelőzően. A varratok nincsenek mindenütt szépen eldolgozva. Itt-ott cérnaszálak lógnak ki a varrások végén, melyekből kiindulva le tud bomlani az a varrat. A mellső zsebeken nincs anyag megerősítés a klipszes eszközök számára, illetve a kritikus helyeken sem használtak tripla varrást. Ezek - szerintem - mind-mind benne kellene, hogy legyenek egy taktikai vagy akár túra nadrágban. Ugyanakkor gumírozott – önbeállító – a derék rész, ami azért komoly előny. Továbbá szerencsére az ülep rész erősebb szövetből készült, mint a nadrág többi része.

 gurkha-20140630-006.jpg

A netes vásárlás előtt gyakori probléma – felpróbálási lehetőség hiányában -, hogy milyen méretet rendeljünk. US vagy EU méretezés esetén jobb a helyzet, mert ott a számozás elég jól körülhatárolt. Sajnos a Gurkha gyártója nem ezeket a jól bevált rendszereket használja, hanem a pólóknál elterjedt  betű kódozást, ami elég tág határok között mozog. Nekem - például - van M-es, L-es, XL-es és XXL-es méretű ruhám is, ami jó rám. Most akkor mi a méretem? Így inkább felvettem a kapcsolatot a gyártóval és megkértem őket, hogy konkrétan mondják meg centiben a méretet. Ezt készségesen meg is tették. Lementek a raktárba és mérőszalaggal lemérték a nadrág hosszát és a derékbőségét. Ezen adatok alapján adtam le a rendelésem.

 Jómagam alapvetően két tevékenységre használom. Az egyik, hogy gyereket sétáltatok benne, a városban. Ilyen célra nagyon bevált, mert a sok zseb jól jön a cumisüveg, tartalék víz, nassolnivaló, és kifli csücsök tárolására. Mindezt úgy el tudom rejteni benne, hogy a saját napi EDC-m is elfér még.

A másik tevékenység – talán szokatlan módon – a futás. Viszonylag rendszeresen futok a város legnagyobb sporttelepének kiváló gumiborítású pályáján. Mivel a tapadós, testkontúrt követő futó nadrágoktól idegenkedem, ezért a Gurkha shortot fogtam be erre a célra is. Bevált. Sőt, itt talán kifejezetten jól jön, hogy a bő lábszár szabás miatt, kedvezőek a szellőzési tulajdonságai. :)

 

Összegzés:

 

Magyar gyártású, a kedvező árral arányban álló, vállalható minőségű, nyári outdoor short. Túrázáshoz, városnézéshez kiváló.

 

 

Plusz:

-         magyar gyártó (ez sok plusz)

-         segítőkész – ügyfélbarát – vevőkezelés (én közvetlenül a gyártótól vásároltam)

-         kellemes viseletű – nyári – anyag

-         rip-stop szövés

-         7 zseb

 

Mínusz:

-         szűk nyílású és sekély mellső zsebek

-         nem meggyőző minőségű varrás, tépőzárak és cipzár (ez házilag javítható, ami a termék kedvező árát tekintve bőven belefér)

-         túl bő a lábszár szabás (ez nyilván szubjektív tartomány, és időnként jól jöhet)

 

 

terhes-kepek-20140622b-014.jpg