Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harcra született - Böker Plus Biker

2015.11.02

 

Böker Plus Biker

 

Éppen egy éve, hogy megismerkedtem Farkas Péterrel. Egy blog posztot írtam az egyik általa tervezett, és a Böker által legyártott késről. Úgy gondoltam, hogy ki kellene aknázni azt a szenzációs lehetőséget, hogy olyan késről kell írnom, amit egy honfitársam tervezett. El is kezdett nagyon foglalkoztatni a dolog, mert izgatott, hogy miként tudott egy magyar késtervező/készítő bekerülni a Böker világméretű programjába. Késportálos vonalon sikerült kapcsolatba lépnem Péterrel, és ő szerencsére nagyon nyitott volt az együttműködésre. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem. :)

 

Böker Plus Biker

 

Az El Héroe posztot újabb követte. A Böker Plus Magyar, kis nyakkés is bekerült a blogtémáim közé. Ez egyébként annyira megfogott, hogy be is szereztem egyet magamnak. Az El Héroet is imádtam. Ahogy írtam is anno, még soha nem volt ennyire ergonomikus penge a kezemben. Sajnos a fa markolatokkal nem tudok együtt élni (ez ilyen egyéni defektem), ezért ez megmaradt a távoli csodálat szintjén.

 

Böker Plus Biker

 

A Böker Plus Banditról még nem készült poszt, de ezt rövidesen pótolom. Azonban 2015 tavaszán Solingenben úgy döntöttek, hogy a negyedik Farkas Péter modellt is piacra dobják. Ez pedig nem más, mint a Böker Plus Biker, egy hihetetlenül vagány, rendkívül erős kés. Amikor az első képet megláttam róla, teljesen elaléltam, mint a szeplőtelen menyasszony a nászéjszakán. :) Már akkor, tavasszal szerettem volna róla egy bemutatót írni, de a teljes blog szezonra – május végéig – be voltam táblázva késekkel. A nyári szünetet követően nem újítottuk meg együttműködésünket erre az évre a Hidegfém Bloggal. Így most önállóan folytatom a blogolást, értelemszerűen jóval ritkább megjelenéssel, hiszen már nem tudok tömegesen késeket beszerezni. Ugyanakkor a Biker már nagyon érett bennem, mint szárítóban a jóféle trappista. Újra felvettem a kapcsolatot Farkas Péterrel, mint az előző két késéről írt posztok előtt is. Bár mindketten elég elfoglaltak vagyunk, de sikerült egy személyes találkozót tető alá hozni. Ez olyan volt, mint egy kém filmben. A megadott napon folyamatosan telefonálgattunk egymásnak, hogy hol és mikor lenne optimális a dolog. Mivel mindketten mozgásban voltunk, így nem volt egyszerű a dolog. Végül a konspiratív helyszín egy a budapesti körgyűrű közelében lévő benzinkút parkolója lett. Kaptam egy Bikert, hogy legyen miről írnom... meg még egypár kést. :) Azokról később posztolok. A lényeg, hogy a kocsik mellett állva nézegettünk pengéket. Kicsit aggódtam is, hogy valaki ránk küldi a TEK-et, hogy késelés van itt és itt. De aztán nem volt gond, és sikerült majd két órát beszélgetnünk. Ezáltal egy árnyaltabb képet kaptam Péterről, az emberről, akit eddig csak levelein keresztül ismertem. Valószínűleg napokig tudtam volna vele beszélgetni, de közben eszembe jutott, hogy a családom az autóban vár, egyre fogyó türelemmel. :)

 

Böker Plus Biker

 

A lényeg, hogy megvoltak a szükséges info adalékok, és maga a kés, amiről írni szerettem volna.

Péter már korábban átküldött nekem egy keletkezés történetet, amit most változtatás nélkül közlök:

 

A Biker egy kompakt méretű taktikai, pontosabban küzdőkés. Legalábbis annak szántam. smiley

 Néhány éve megkeresett két srác. Egy volt idegenlégiós és egy volt (neutron-)kommandós. Azt mondták, késharcot gyakorolnak és nem találtak még olyan kést, ami számukra ideális küzdőkés lenne. Volna-e kedvem ebben a témában együttműködni velük, és elkészíteni azt a kést, amire szükségük van. Mint korábban már írtam, békés természetem ellenére mindig is vonzottak a küzdőkések, így kapva kaptam az alkalmon.

Arra hamar rá kellett jönnöm, hogy késharcban tényleg nagyon meggyőzőek, viszont a műszaki rajz enyhén szólva nem az erősségük. Szóval rajzi támpontot nem tudtak adni, így a nekem egyelőre homályos körülírásokból kellett volna kitalálnom, hogy mire is lenne szükség.

Soha nem tiszteltem az elméleti tudást, így hamar elhatároztam, hogy én is eljárok edzésre, amit szűk körben a kommandós srác tartott. Ezt otthon annyira nem reklámoztam, de az edzéseken szerzett kék-zöld foltok hamar lelepleztek a feleségem előtt. smiley

 Kis kitérő:

Még a történet elején elmentünk a kézitusások által szervezett késharc szemináriumra és országos versenyre. Én csak nézőként, viszont a kommandós srác a várakozásainknak megfelelően megnyerte a versenyt.

Később részt vett a 2010-es Cold Steel Challenge-en is, ahol a második körben összesorsolták a későbbi győztessel, az érdekes nevű színesbőrű Temujin Morris-al, (Ha esetleg valaki nem tudná Temüdzsin volt Dzsingisz kán „leánykori” neve.J) aki nem mellesleg úgy két fejjel magasabb volt nála. Két ponttal kikapott tőle, de a döntőben öt ponttal kapott ki a második helyezett. Szóval nem volt miért szégyenkeznie. A Cold Steel honlapján van néhány kép, ami ekkor készült, és ahol Lynn Thompson-nal az egyik első protó késünket nézegetik.

 

 dsc00330.jpg

 

Az edzések és beszélgetések lassan formáltak bennem egy képet. Jó pár gyakorló fakést is készítettem, amik a tapasztalatok alapján egyre változtak. Közben persze éles kések is készültek és mára lett néhány késem - talán termékcsaládnak is lehetne nevezni - amik a bennem kialakult küzdőkés alapkoncepcióra épülnek. Különböző pengeméretek és pengeformák. A markolat hosszak és vastagságok is változóak de a markolat kontúrját gyakorlatilag ugyanazok a vonalak alkotják. Tulajdonképpen a Bandit is ennek a családnak a tagja a maga kompakt méreteivel.

A Biker egy számmal nagyobb de még mindig kompakt családtag. Általában nem vagyok nagy rajongója a tantó pengéknek és nem is igazán tetszenek. Vannak kivételek: MOD Razorback, Spyderco Bob Lum, Böker Bud Nealy. Azt hiszem, ezek adtak indíttatást, hogy tervezzek és készítsek saját tantó pengéjű kést.

 A Böker sztori:

A Nürnbergi IWA egy jó alkalom, hogy személyesen találkozzunk a Böker-rel. Ilyenkor mindig viszek magammal valami újdonságot, amit meg tudok mutatni. Természetesen nem lesz mindenből széria. Van amit eleve elvetnek, van amit érdekesnek tartanak, hazavisznek Solingen-be és ott döntik el, hogy gyártásba kerüljön-e. Ha negatív a döntés akkor visszaküldik. Nem panaszkodhatom, addig elég jó aránnyal kerültek gyártásba ezek a kések.

 

Böker Plus Biker

 

A 2014-es IWA-n hagytam a Böker-nél a Biker protóját. /milyen jó kis alliteráció. :) /

Nyáron küldték a képeket az első mintagyártásról, azzal, hogy véleményezzem, meg vagyok-e vele elégedve, mit szeretnék változtatni stb. A képek alapján kísértetiesen hasonlított a protóra, először azt hittem az én késemet fényképezték. Aztán még fel is hívtak, hogy milyen tokja legyen. Kicsit meg is lepődtem, úgy látszik, kezdenek komolyan venni. smiley

A kés 2015 tavaszán került piacra. A névadást most is a Böker követte el. A honlapon a leírásban már úgy hivatkoznak rám, mint aki már néhány éve aktív részese a modellprogramjuknak.

 

 boker_biker.jpg

 

Az idei IWA-n a Biker egy nagyobb testvérét hagytam náluk, ami számomra valahol az ideális küzdőkést testesíti meg. Majd kiderül, hogy látnak-e benne üzleti fantáziát. Mivel némileg hasonló késről van szó ez nyilván azon is múlik, hogy a Biker hogy szerepel a piacon.”

 

Ezek után az érdekes belsős infók után nézzük magát a kést!

boker-plus-biker_sgtblessed11.jpg

ADATOK:

 

  • Teljes hossza: 210 mm

  • Penge hossza: 105 mm

  • Penge vastagsága: 5 mm

  • Penge szélessége: 27 mm

  • Penge anyaga: 440C

  • Markolat anyaga: G-10

  • Markolat vastagsága: 16 mm

  • Markolat szélessége: 28 mm

  • Tömege: 212 g

 

A Böker – webes oldalán - szemérmesen hallgat arról, hogy ez alapvetően egy küzdő késnek készült, speciálisan késharcra. A névadásuk ugyan utal rá, hogy keményebb felhasználásra lett tervezve, de nem feszegetik a Péter által fentebb vázolt indíttatást. De ez legyen a legnagyobb gond. Nem tagadom, hogy engem büszkeséggel tölt el, hogy egy magyar késtervező/készítő képes nem csak bekerülni a Böker portfóliójába, de stabilan ott is tud maradni, immár a negyedik pengéjével. Hazánkban egyre többen készítenek kést, ami valahol azért örvendetes. Ugyanakkor tény, hogy igazán egyedi, s mind emellett használható ötlet az kevés van a piacon. Ami Farkas Péter erőssége, hogy rendelkezik egyfajta egyedi látásmóddal a tervezéshez. Hosszan gondozza magában az elképzeléseit, a tökéletességre törekedve. Ez nem csak a nagyon eredeti designban nyilvánul meg, hanem az általa készített modellek kidolgozottságában, minőségében is. A végletekig precíz, maximalista.

 

Böker Plus Biker

 

Sajnos tapasztaltam már, hogy jó nevű magyar késes mester már egyre inkább a nevéből akar megélni, és termékeinek minősége ezt egyre kevésbé támasztják alá. Itt ne látványos dolgokra gondoljatok. Sokkal inkább arra, amit gyakorlottabb késes szem vesz csak észre. Hanyagság a részletekben, hogy spóroljon néhány munkaórát. No, ilyet Péternél még nem láttam. Ez az egyik oka, hogy nagy számban nincs a piacon Farkas Péter által készített penge. Ő, úgy fogalmazta meg, hogy egy hobbi késes. A család és a főállása, ami a megélhetését adja, szinte minden idejét leköti. Szóval, ha elárasztanák a rendelések, egyszerűen nem tudná őket teljesíteni. Nekem van Péter által tervezett Böker késem, és megvan ugyan az, konkrétan Péter keze által készítve. Hát, van különbség. Ezt ne úgy értsétek, hogy a Böker gyártású modellek nem jók. Szó nincs erről. Egy reklám szöveggel tudnám ezt érzékeltetni. Mindenki ismeri: Gut. Besser. Gösser.

A Gut itt a Böker által gyártott változat. Teljesen használhatóak, jó minőségűek, megérik az árukat.

A Besser ebben az analógiában a Farkas Péter által készített pengék. A különbség az anyaghasználatban és a részletekre való ügyelésben van, amit csak a kézi előállítás tesz lehetővé. Persze kell hozzá a mester szándéka, akarata, szorgalma, kitartása egy minőségi elv mellett. Természetesen, ezen okokból adódóan ezek a kések költségesebbek, mint egy gyári modell. Ezt azért hangsúlyozom ki, mert volt aki már szóvá tette, hogy a Péter által készített modell miért drágább, mint a Böker boltban kapható változata. Erre nem is tudom, hogy mit lehet mondani.

Visszatérve a hasonlatra, a Gösser pedig egy jó sör, amit magam is szívesen fogyasztok, leginkább nyáron. Remélem így érthető a viszonyítás. :)

 

boker-plus-biker_sgtblessed13.jpg

 

A kés full tang szerkezetű. Ez miatt és az 5 milliméteres vastagság miatt is rendkívül masszív. Ha szakmai okokból kifejezetten késharchoz ideális pengét szeretnénk, akkor bizony annak minden elemében igen erősnek kell lennie. Természetesen a józan ész határán belül. Hiszen, ha egy centis lenne a penge vastagsága, az még erősebb lenne, de akkor az meg a taktikai mozdulatokat akadályozná. Az acél standard 440C, ami ideális kompromisszum az ár, minőség, karbantarthatóság szentháromságban. A penge tantó szerű kialakítást kapott. Nem a klasszikus szögletes tantó, hanem egy kicsit kanyarított, áramvonalasabb változat. Bizonyos szempontból a spanto (tanto + spear point hibrid by Rick Hinderer) kialakításra emlékeztet, de csak félig-meddig. Ez – a tantós megközelítés - újabb érv a késharcos tulajdonságok mellett, hisz egy eszméletlen erős hegyet kapunk így, mely szúrásoknál nem igen ismer akadályt. A penge gerince nagyon enyhén ívelt, homorú, de ezt inkább csak a kés egész megjelenése, formavilága sugallja. A valós visszahajlás jelentéktelenebb az optikailag érzékelhetőnél, amit főleg a penge élének szokatlan kialakítása miatt látunk így. A kés egyenes leélezésű, de nem élszalagos, hanem konvex éllel bír. Ez utóbbi szintén az erős, tartós vágóél titka. Mondjuk egy konkáv él mélyebbet vágna, de egyúttal sérülékenyebb is. E téren a tervező inkább a tartósság mellett tette le a voksát, mint ahogy a Biker minden eleme ezt sugallja, így lett kitalálva. Kemény küzdelemre, amit a kés minden alkotóelemének, műszaki kialakításának bírnia kell. Nagyon átgondolt konstrukció, igazi mérnöki munka. Ez a penge nem úgy született, hogy valaki skiccelt valamit egy kockás papírra. Hosszú fejlesztési folyamat, több teszteléssel olyanok részéről, akik nem csupán elméletben ismerik a késharcot. Ez bizony visszaköszön a végterméket elnézve, használva. A penge kőmosott felületű. A leélezés bal oldalán a Böker Plus logó, a jobb pengetükrön Farkas Péter jól ismert jin-jang farkas logója és a fémjelölés látszik lézergravírozással pörkölve a fémbe, az örökkévalóságnak. A markolat alján kapott helyet a kés sorszámozása. Nálam a tervező tiszteletpéldánya járt, ami a 318. darab a gyártásból.

 

Böker Plus Biker

 

A markolatot két finoman polírozott, fás hatású, fekete G-10 panel borítja, éppen csak annyira, hogy ne legyen hideg és csúszós a fém. Három szegecs szorítja az acélra a markolat elemeit. Ebből a törővéghez közelebbi csőszegecs, vagyis zsinórfuratként is funkcionál. A késen öt helyen is van csúszásmentesítő fogaskerék szerű, fém bordázat. A G-10-el burkolt szakaszon a műanyag elemek is be vannak marva. A fogás ettől a sok bordától meggyőzően stabil, bárhogy is kapaszkodjunk a markolatba. A full tang szerkezet végén törővég van, mely inkább hasonlít egy koga bot csúcsára, mint rescue bicska üvegtörőre. Ez nyilván nem véletlen. Ha a kés ezen végével be tudunk vinni egy ütést az ellenfél izmokkal kevésbé burkolt csontos felületére, mondjuk a koponya vagy arccsontra, bordákra, kézfejre, nos az nagyon demoralizáló tud lenne az illető számára.

 

Böker Plus Biker

 

A késhez gyárilag jár egy taco kydex tok, és egy ehhez illeszkedő Bökeres övrögzítő adapter. Tek-Lok kompatibilis a termék. Szóval, aki arra esküszik, az örülhet! A tok jó minőségű, de semmi extra nincs a megjelenésében. Én szeretem, ha egy tok nem téglalap alakú, hanem van benne egy kis fantázia. De a használhatóságát ez nem befolyásolja hátrányosan. A kés rögzíthető függőlegesen és vízszintesen is. Ez utóbbi előnyös például motoron ülve. Talán innét jött a Biker elnevezés? :)

A kés ára nem kirívó. Persze minden viszonylagos, de a realitás miatt én nem a hazai átlagkeresetekhez arányosítok, hanem a Böker árazásához. Ilyen méretű, anyagú kései ebben az árban szóródnak. Ezen nincs mit ragozni. Akinek bejön ez az egyedi formavilág, esetleg valóban szüksége lehet a szakmája miatt egy küzdőkésre, annak a Biker tökéletes választás. A magyar tervező és a valóban szokatlan, de Farkas Péterre jellemző stílusjegyek miatt kiváló gyűjtői darab is lehet belőle. Részemről ajánlott termék.

 

 

 

Még több fotóhoz kattints az oldal alján lévő képgalériára!

 

Keresd egyéb anyagaimat az alábbi csatornákon:

sgt.Blessed Facebook csatorna

sgt.Blessed G+ csatorna

sgt.Blessed Youtube csatorna

 

Böker Plus Biker

 

 

A mappában található képek előnézete Böker Plus Biker - Harcra született