Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Különvélemény – Cold Spike

2016.01.25

cold-spike-felirat.jpg

 

Most egy olyan késről írok, amiből csak egy darab van. A custom késeknél ez gyakori jelenség. A történet valamikor 2015 tavaszán kezdődött, amikor felmerült egy többek között késeket is forgalmazó web áruház tulajdonosának részéről, hogy kellene egy saját márkás, széria EDC kés a kínálatba. Noha a késtervezés korábban nem érdekelt, azonnal munkához láttam. Valahogy felvillanyozott a lehetőség, hogy egy szériagyártású penge létrehozásában közreműködhetek. Saját kést bárki tervezhet, de az igazi siker az, ha ez olyan népszerűségre tesz szert, aminek hatására sok, de legalábbis több példány készül belőle, a felhasználók megelégedésére. Tehát e motivációtól hajtva, néhány órával az ötlet felvetését követően, már készen volt az első rajz, és egy homlokzati polisztirol szigetelésből készített, elnagyolt modell.

 

sb-cold-spike-1.jpg

 

Bár minden érintett úgy fogalmazott, hogy a kés inkább érdekes, mint szép, azért rábólintott, akinek rá kellett. A késkészítőnek nagyjából mindegy volt mit gyárt le, hisz számára ez csak egy volt a sok megbízás közül, amit egyedi rendelésre teljesít. Az áruház tulajdonos pedig - talán a szokatlan, de vállalható forma okán - látott benne fantáziát. A bizonytalan tényező itt is az volt, hogy mennyiért lehet eladni a terméket. Ha túl drága, akkor nem piacképes nagyobb tételben, ez tiszta sor. Tehát egy olyan kés kellett volna, ami KKVE kompatibilis, tartós, mégis egyszerűen, különösebb szakértelem nélkül élezhető, jól használható, és még jól is néz ki. Szóval egy klasszikus, mindennapos penge, igazi EDC darab. Sajnos, ennyi feltételnek képtelenség volt megfelelni. Eleve itt az megnehezítette a költség kérdést, hogy noha széria kés volt az elképzelés, de nem gyárban készült volna, hanem egyesével, kézi munkával. Így, túlságosan kedvező áru már nem lehetett. A vércsatorna kialakítása nehézkes és időigényes, ha nincs CNC maró a garázsban. A rekurzív pengeforma sem könnyíti meg az előállítást. Mivel ragaszkodtam ezekhez a tulajdonságokhoz, ezért végül szériagyártásban, olyan 30-35 000 Ft lett volna a kés ára, ami a hazai piacon nagy darabszámot így nem érhetett volna meg. Ez az eredmény csak a prototípus legyártását követően derülhetett ki, hisz maga a készítő sem tudta előre megmondani, mennyi munkája lesz vele, milyen nehézségeket kell megoldani.

 

sb-cold-spike-3.jpg

 

Eddig elég szokványos és nem túl érdekes a sztori. A késvilágban az ilyen esetek elég gyakoriak. Nagy csattanó azért később sem lesz, mert ez nem egy Agatha Christie krimi. smiley  Mindenesetre volt egy ismert Tom Cruise film 2002-ben, a Minority Report, ami a magyar keresztségben Különvélemény címen futott. Ebben három jövőbe látó ember jósolt meg később bekövetkező eseményeket. Azonban néha nem értettek egyet. A háromból az egyikőjük pontosabban látta a jövőt.  S ha így volt, elkönyvelték úgy, hogy ez egy különvélemény, amit nem kell figyelembe venni. Nagyjából itt is ez történt. A proto darab elkészülése után, a késkészítő kiszállt. A web áruház tulajdonos sem tanúsított nagy érdeklődést, a projekt összeomlott. Természetesen sajnáltam, hogy így alakult, de legalább lett egy saját tervezésű, egyedi késem, amit azóta is használok, és büszke vagyok rá. Tervezési szempontból pedig az idő valami módon engem igazolt, és ezért bátorkodtam a különvélemény címet adni e posztnak. A történet lecsengését követően fél évvel, egyre-másra jelentek meg a különféle neves gyártók kínálatában a Cold Spike formajegyeit mutató pengék. A számomra fontos tulajdonságok, és/vagy formavilág a 2016-os szezon nemzetközi késkínálatának, újdonságainak egyes trendjeit vetítették előre.  Természetesen nincs kétségem felőle, hogy tájékozott késbarátok az én tervemben is látni fognak korábban készült késeket, hisz nincs olyan kés, amit már egyszer ne csináltak volna meg. Biztosan így van. Mindenesetre én igazolva látom, hogy a terv jó volt, csak üzleti szinten nem állt össze az ügy.

 

sb-cold-spike-6.jpg

 

A folyamat képekben. Az elsőn a Cold Spike általam készített terve. Tudom, látszik, hogy nem vagyok műszaki ember, de hogy én is rácsatlakozzak a Budapesten megrendezendő Olimpia gondolatára... a részvétel a fontos.


cold-spike-c.jpg

A második képen a polisztirolból faragott modell. Aki már farigcsált homlokzati polisztirolt, az tudja, hogy nem az ideális modellező anyag. De nekem csak ez volt kéznél, szóval nézzétek el.

 

cold-spike-5-perces-polisztirol-modell.jpg

 

A harmadik rajz már profibb. Nem véletlenül. A késkészítő tisztázta le remegő vonalas tervemet.

cold-spike-final.jpg

 

Jól látható, hogy a törővégről lekerült a barázdáltság. Meggyőztek, hogy az nem kell. A vércsatorna pedig olyan formát kapott, ami műszakilag kivitelezhető. Többen kérdezték, hogy minek a késre vércsatorna, meg rekurzív él, stb? Ezek nélkül még kedvezőbb árú lehetne a termék. Ez igaz, de nekem a célom nem csak az volt, hogy egy jól használható, 80 mm alatti, relatív olcsó kést tervezzek. A KKVE kompatibilis méretet, a kiváló használhatóságot össze akartam kombinálni egy szerintem nagyon fontos dologgal. Ez pedig az egyedi megjelenés. A késbarátok többsége késéhez érzelmi alapon kötődik. Ezt az emocionális többletet sok minden kiválthatja, és ezen sok minden közül az egyik - bár talán a legfontosabb tényező - a megjelenés, az optikai hatás. Az ember - reneszánsz természeténél fogva - kedveli a tervezői fantázia olyan szárnyalását, ami nem megy a használhatóság rovására, sőt! Ezzel szemben, ha a fenti dolgokat leszedem a Cold Spikeról, akkor kapok egy tizenkettő egy tucat pengét, ami minden gyártó kínálatában, minden magyar késes portfóliójában ott van. Ilyen kést felesleges lett volna piacra dobni.

 

cold-spike-20150528.jpg

 

No, és mire is kell a proto darab... Zsinórfurat nincs a terven, mivel én nem használok ilyesmit. Rövid egyeztetést követően - miután a proto darabot elemeztük -  úgy döntöttünk, hogy a széria darabokon ezt megváltoztatjuk. Nagyobb törővéget kap a Cold Spike, amiben egy zsinórfuratot is elhelyezünk. Változik még az is, hogy a csúszásmentesítő bordák kicsit előrébb kerülnek a nagyobb kontrollálhatóság érdekében. Ezzel persze némileg lecsökken a szikravetőhöz használható, hasznos szakasz, de még éppen működtethető lesz a Cold Spikeról az a szerszám is. Persze ezek a prototípus alapján betervezett változtatások már nem aktuálisak, hisz fentebb jeleztem, a dolog süllyesztőbe került.

 

cold-spike-20150606.jpg

 

cold-spike-20150618.jpg

 

A penge acélja Böhler N695 ötvözet. Ez nagyjából a 440 C acélnak felel meg, amiről tán már köztudott, hogy elég jó az éltartása, de még különösebb hozzáértés nélkül is felfrissíthető az éle, nomád körülmények között is. Ez tudatos választás volt, hisz az eredeti elképzelés egy EDC kés volt, amit széles körhöz szerettünk volna eljuttatni. Szerintem ez egy optimális kompromisszum, jó választás az ilyen eszközökhöz. A penge drop point forma, hamis fokéllel, a már említett rekurzív kialakítással, ami a kés harapósságát segíti, mélyebb vágást tesz lehetővé, ahogy húzás közben beleszalad az anyagba. Felületét tekintve selyemfényű, fém és típusjelölés, sorszámozás nélküli. Egyenes leélezés, élszalaggal, szintén az egyszerűség, könnyebb karbantarthatóság jegyében. A rekurzív penge kicsit ellentmond az egyszerűségnek, de mivel a visszahajlás nagyon enyhe, ezért úgy gondolom, hogy ennyi még belefér. Különösen úgy, hogy szerintem a használat során többet nyerünk vele, mint ami nehézséget okoz az élezésnél. A szerkezet full tang, törővéggel, ami két tulajdonság nálam alap. Egyszerűen én így szeretem, így érzem hasznosabbnak és erősebbnek a késem. A markolat fekete G-10. A fa olcsóbb lett volna, de úgy éreztem, hogy az nagyon más irányba vinné a megjelenést, a kés egész stílusát. Ezt nem akartam. A felületén négy archaikus jellegű vájat lett kicsiszolva a tartó ujjak számára. Megítélésem szerint ettől viszonylag egyedi optikai hatása lett a paneleknek, és még a csúszásmentességet is sikerült fokozni. Az anyag felülete nem textúrázott, de az ujjaknak kialakított erős vízszintes és horizontális holkerek, és e műanyag fajta alap tulajdonságai miatt, igen jó, stabil fogású. Bizonyos műveleteknél jól jöhet az a fogaskerék bordázat, ami a szikravetésre is alkalmas pengehát és a markolat találkozásánál lett kiköszörülve. A markolat tervezésénél fontos szempont volt, hogy nagyobb tenyerű emberek is jól, kényelmesen rá tudjanak fogni. Gyakori, hogy a KKVE kompatibilis méretű kések markolata is kicsi, azért a tenyér egy része, és egy-két ujj is a levegőt markolja, rontva a munka közbeni stabilitást. Ezt mindenképpen el akartam kerülni. Szerencsére kikönnyítésekkel sikerült megoldani, hogy ne legyen far nehéz a végtermék.

 

sb-cold-spike-8.jpg

 

Ami a méreteket illeti. A proto darab penge hossza valamivel több, mint 80 mm. Természetesen, sorozatgyártás esetén ezt szigorúan korrigáltuk volna 78-79 mm-re.

A proto adatai:

  • penge hossza: 81 mm

  • teljes hossza:  190 mm

  • markolat hossza: 105 mm

  • penge szélessége: 27 mm

  • penge vastagsága: 4 mm

  • markolat szélessége: 29 mm

  • Markolat vastagsága: 20 mm

  • penge anyaga: Böhler N695

  • markolat anyaga: G-10 black

  • tömege: 180 gramm

 

sb-cold-spike-7.jpg

 

Készíttettem hozzá Vódli Zoli barátommal egy bőrtokot, ami negyvenöt fokban megdöntve tartja az övemen, a bal oldalamon. Jobbkezes vagyok. Így ennek az elhelyezésnek az oka az, hogy a jobb oldalamon lévő kés mellett, ez legyen amolyan második penge, kis ügyes, finomabb feladatokhoz, vagy tartaléknak. Természetesen önállóan is hordom, ha csak a kertben tevékenykedem, vagy a háztól eltávolodva nem megyek mélyre az erdőben.

 

1453805018645.jpg

 

A kés összképe valóban egy szálkára/tüskére/tövisre emlékeztet. Kicsi, de nagyon erős, funkcionális. Ez az én különvéleményem, EDC kategóriában.

 

sb-cold-spike-2.jpg

 

sb-cold-spike-4.jpg

 

sb-cold-spike-5.jpg

 

 

Keresd egyéb anyagaimat az alábbi csatornákon:

sgt.Blessed Facebook csatorna

sgt.Blessed G+ csatorna

sgt.Blessed Youtube csatorna