Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leatherman Skeletool

2014.07.05

 

gurkha-20140630c-022.jpg

 

 Régóta szerettem volna egy multi szerszámot. Nem igazán tudnám megindokolni, hogy miért volt bennem ez az érzés, de tény, hogy folyamatosan ott motoszkált a tudatomban. Ami visszatartott a vásárlástól, a pénz. Egyszerűen nem volt kedvem elkölteni ennyi pénzt egy állandó, de megindokolhatatlan érzés miatt. Ezért elsőre igyekeztem olcsón megúszni a dolgot. Beszereztem egy low budget terméket. Úgy voltam vele, hogy ez is úgy néz ki, mint a drága, csak nincs rajta olyan komoly márkajelzés. A balekok fizetnek feleslegesen annyi pénzt egy név birtoklásáért. Nos, a saját káromon megtanultam, hogy nem így van. Az a balek, aki gagyit vesz, mert azt hiszi, hogy az is olyan, mint a drága cucc. :)

Bár a távol-keleti pedigrével rendelkező eszköz – messziről – valóban multi-toolnak nézett ki, de kézbe fogva már éreztem, hogy vele kapcsolatban komoly kompromisszumokat kell kötnöm. Elnagyolt kidolgozás, igénytelen anyaghasználat, életlen eszközök, és önmagától széthulló szerkezet. Mindemellett az ergonómiai besorolását veszélyesnek mondanám. A markolat egyszerűen elvágja a tenyered, ha ráfogsz a fogóval valamire. Ugyanakkor a penge nem csak egyszerűen életlen volt, hanem még komoly nagyolást is kellett volna végezni köszörűvel, mielőtt kísérletet tett volna az ember valamiféle élezésre.

 

gurkha-20140630c-007.jpg

  

Tehát olcsó volt, de annyit sem ért. Színtiszta pénzkidobás volt. Ekkor berágtam, és elhatároztam, hogy akkor most már veszek valami normális eszközt, mert elegem van a gagyiból és a felvállalhatatlan kompromisszumokból. Nézegettem a Victorinox multi eszközét is, de külsőre nagyon emlékeztetett a kínai zsebnehezékre, ezért inkább más irányba fordult a figyelmem. A nagy klasszikus gyártó, a Leatherman került a látókörömbe. Eleinte az ezer funkciós verziókat vizsgálgattam, hisz, ha már multi, akkor legyen nagyon az. Aztán olvastam egy cikket, ahol azt írta a – nálam e téren tapasztaltabb – szerző, hogy a kevesebb, néha több. Ekkor visszagondoltam svájci bicskás élményeimre, és rájöttem, hogy igaza van! Átgondoltam, hogy mit is használok én a hétköznapokban a bicskáim funkciói közül. A pengét, és a csavarhúzókat. Ha ez mellé még oda teszem a nagyon hiányzó kombinált fogót, akkor meg is van a megoldás az ,,élet nagy kérdésére”. :) Leatherman Skeletool.

  

gurkha-20140630c-005.jpg

 

Persze – elméletileg – bármely funkció jól jöhet valamikor, amik megtalálhatóak az összetettebb eszközökön. De én egy olyan kis mindenes jó barátot kerestem, amit napi szinten tudok használni, és a viselése, hordása sem okoz gondot. Soha nem volt még szükségem fűrészre, reszelőre, konzervnyitóra. Ezek önmagukban hasznos funkciók lehetnek, csak nem nekem.

 

gurkha-20140630c-012.jpg

  

Mik a Skeletool pozitívumai? Nagyon eltalált design. Jó nézni. Megfelelő ergonómia. Jó fogni. Az eszköz széthajtása nélkül – egy kézzel - nyitható penge. Szuper. Ez a penge ráadásul 8cm alatt van, tehát gond nélkül magunknál tarthatjuk közterületen is. Jogilag átgondolt választás. Cserélhető bites csavarhúzó. Hasznos. Nem túl nagy, nem túl kicsi kombinált fogó. Praktikus. Beépített karabiner. Jó ötlet. Meglepően sokat hordom a karabineren lógatva, noha a zseb klipsz is jól működik. Sörnyitó. Számomra felesleges ugyan, hisz köztudott, hogy az egész világ egy sörnyitó, de ha már ott van…

 

gurkha-20140630c-014.jpg

  

Egy valamit azért ki kell mondani a multi eszközökkel kapcsolatban, legalábbis a Skeletoolra ez mindenképpen igaz. Nem egy tank szétbontására való! Tudni kell, hogy ennek az eszköznek mik a határai. Mire használható? Kisebb otthoni és irodai szerelések. Berohadt csavarok lazítására ne ezt akarjuk befogni. De hé, hát nem pont a kisebb otthoni és irodai szerelgetések, javítgatások vannak többségben? De, bizony! Ebben pedig kiválóan teljesít, ezt igazolhatom.

 

gurkha-20140630c-006.jpg

 

Ha újra vásárolnék ilyesmit, akkor talán átgondolnám, hogy esetleg nem a sima, hanem a CX változatot venném. Miért? Úgy tapasztaltam, hogy a normál verzió pengéjét bár könnyű élezni, de hamar el is fárad ez az él. Talán a CX verzió 154CM-es acélja többet bírhat él tartás tekintetében. Nem tudom, hisz azt nem használtam, csak sejtem, hogy ez állhat a más anyag használatának hátterében. A 420 HC acél nekem kicsit kevés ehhez az eszközhöz. A félig fogazott penge sem jött be annyira. Ha vágás közben a fogazott részhez érek, rángatni kezd az eszköz az anyagban. Együtt lehet ezzel élni, de a CX sima pengéje vonzóbb számomra. Ezek persze nem hibák, inkább szubjektív érzések, vélemények a részemről. Ahány ember, annyi tapasztalat. Nyilván itt át kell gondolni, hogy a több mint 10 000Ft-os felár megéri-e azt, hogy a fentebb említett – nem túl vészes – negatívumoktól megszabaduljunk. Ezt mindenki döntse el maga.

 

gurkha-20140630c-011.jpg

 

Még egy fontos tényezőt, érvet ne felejtsünk el. A Leatherman termékekre 25 év garancia van.

Én mindig magamnál hordom.


gurkha-20140630c-025.jpg

  

Funkciók:

-         420HC Félszerát Élű Kés

-         Karabiner/Üvegnyitó

-         Drótvágó Pofák

-         Laposbit Foglalat

-         Félkerekcsőrű Fogó

-         Harapófogó

-         Kábelvágó

 

Adatok:

-         Csukott hossz: 10cm

-         Penge hossza: 6,6cm

-         Súly: 142gr

 

gurkha-20140630c-018.jpg