Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pentagon BDU short

2014.07.03

 Július eleje van, szóval a nyárban vagyunk, de előttünk van még a java. Ez mindig jó érzéssel tölt el, mert a nyár maga a kaland, a kihívás. Mind az évszak sajátosságai, mind a jellemzően erre az időszakra kalibrált szabadságolások erősítik azt a hatást, hogy a nyár maga a ,,Great Challenge”. Persze csak azoknak, akik nem a négy fal között kuksolva akarják tölteni, hanem hívja őket a természet, a világ, annak minden újra és újra felfedezésre váró titkával, szépségével. Legyen szó akár túrázásról, városnézésről, utazgatásokról, kerékpározásról, vadászatról, horgászatról, táborozásról, vagy bármiről, ami kiszakít minket a megszokott közegünkből és szürke hétköznapok taposómalmából Egy hely, egy esemény, ahol ráébredhetünk, hogy van élet a munkáért való reszketésen és a sárga csekkek világán túl. Persze vannak, akik hivatásszerűen foglalkoznak a fentebb vázolt dolgokkal, de azért a földi halandók többsége – sajnos – inkább csupán hobbiként élheti meg őket. De ez semmit nem von le ezen alkalmi tevékenységek értékéből, sőt! Szóval nyár van, keressen mindenki magának kihívást! Ne csak mások eredményeit, kalandjait oszd meg a Facebookon, hanem Te éld meg a pillanatot!

 

pentagon-short-004.jpg

 

Mi kell ehhez? Természetesen egy cél, utazás, barátok, satöbbi… és megfelelő felszerelés! A kaland a tiéd, én most ehhez egy megfelelő nadrágot javaslok. A forró évszakra való tekintettel, egy shortról lesz szó. Van az a meleg – kutya meleg -, amikor a teljes lábszárat fedő pantallók nem jelentenek kényelmes viseletet. Ilyenkor jön a képbe a rövidnadrág, alias short.
 

pentagon-20140621-002.jpg

 

gurkha-20140630c-002.jpg

 

 Létezik egy görög gyártó, a Pentagon S.A., mely 1993-ban alakult – tehát elég fiatal cég -, és alapvetően katonai, taktikai, vadász, és outdoor ruhákat, cipőket, kiegészítőket gyártanak. Eleinte csak belföldre és a balkánra termeltek, aztán ahogy az ókori görög hódítók leszármazottaihoz illik, terjeszkedni kezdtek a Földközi-tenger medencéjében, majd Európa szerte. Ennek az expanziós folyamatnak a részeként – a közelmúltban - Magyarországon is megjelent/megjelenik a termék kínálatuk, a Freska Kft – nagykereskedő - jóvoltából. A nadrágot a Freska kiskereskedelmi partnerétől, a Hidegfém webshopjából rendeltem. Maga a gyártó cég – a Pentagon S.A. – beszállít rendvédelmi szerveknek és hadseregek részére is, tehát alapvetően nem hobbi minőségű termékről van szó.

  

pentagon-20140621-001.jpg

 

 

pentagon-short-b-023.jpg

  

A Pentagon S.A. központja Thessalonikiben van, pontosabban annak egy elővárosában, Kalochoriban. Nem tagadom, a kivitelezést illetően kicsit szkeptikusan vártam a szembesülést a nadrággal. Hisz valljuk meg, ha Görögországról hallunk, sok minden eszünkbe jut, javarészt pozitív dolgok, de talán, mint a minőségi termékek Mekkája, kevesek tudatában villan fel. Nos, a teszt után azt mondhatom, hogy ezen a sztereotípián ideje változtatnunk. A helyzet az, hogy a globalizációnak azért van egy jó hozadéka is. A fiatal, sikerre éhes szakemberek és alkotó erők, most már gyakorlatilag a világ bármely részén képesek minőséget produkálni, mert bárhol rendelkezésre áll a hardver és a szoftver. Ez persze nem feltétlenül a tényleges gyártást jelenti, hisz a short – a címke tanúsága szerint - távol-keleti barátaink varrógépei alatt nyerte el végső formáját.

  

pentagon-20140621-007.jpg

 

 

pentagon-short-b-033.jpg

 

  Maga a konkrét termék – amit most bemutatok - a Pentagon S.A. 2014-es tavaszi katalógusában jelent meg, BDU rövidnadrág néven. (BDU = Battle Dress Uniform)

  

pentagon-20140621-009.jpg

  

 

pentagon-short-b-032.jpg

 

A 2014 tavaszi katalógus szerint hatféle színverzióban érhető el. Létezik három mono color (black, coyote, khaki), amit alapvetően hétköznapi, városi, taktikai viseletnek szántak. Van kettő terepszínű modell (pentacamo, greek lizard), és ezek közé ékelődik be egy terepre és városba is felvállalható változat (camo green). Az egy színű változatok minden magára valamit is adó taktikai felszerelést gyártó cég standard kínálatában megtalálhatóak. A terep verziók ilyen szempontból egyedibbek, ritkábbak. A pentacamo – nevéből is látszik – a Pentagon S.A. saját fejlesztésű rejtő színe.  Szerintem elég jól eltalált összeállítás. Tartalmaz városra és terepre definiált szín és forma karaktereket is, így elég univerzális. A greek lizard – értelemszerűen – egy görög gyíkfajról kapta a nevét, de ez a színösszeállítás más gyártók kínálatában is szerepel. A magyar természeti viszonyokhoz ez illeszkedik jobban, de nem univerzális, vagyis városban inkább feltűnő, sem mint rejtő. Ez nem hiba, hisz van, aki csak az erdőn, mezőn használja, annak ez a jobb választás.

 

pentagon-bdu.jpg

 

 Ez a kép a Pentagon S.A. oldaláról származik

 Az anyaghasználat a jól bevált könnyített vonalat követi. 65% műszál, 35% pamut. A szövet viszont 215 grammos, vagyis kellően erős a strapás igénybevételhez is. Ebben a kategóriában természetes módon YKK rézcipzár jár, ami flottul működik, és a Teflon bevonat is alap. Megvolt a szokásos rutin, a pohár víz ráöntés. Jelentem, lepereg róla nyomtalanul, mint top modellről a szegény ember udvarlása. A jó minőségű (Prym) fém patenton kívül, egy belső, rejtett gomb is segít összefogni a nadrágot. Ez utóbbit nem kötelező használni. Van, aki nem szereti. Én speciel mindig begombolom. A kritikus szakaszokon megerősített varratok tartják össze a shortot. Ez van ahol háromszoros varrást jelent, van ahol pedig nagyon sűrű varrat csomópontokat. Ez attól függ, hogy azon a helyen milyen irányú, jellegű erőhatásnak van kitéve a szövet. A zsebek zárására sajátos – öszvér – megoldást találtak ki a görögök. A zsebfedő egyik oldalán – egyébiránt jó minőségű – tépőzár, a másik sarkán viszont hagyományos gomb van. Egy pillanatig furcsálltam a dolgot, de aztán hamar rájöttem a logikájára. Ez arról szól, hogy ha nagyobb tárgyat – pénztárcát, tabletet - helyezünk el, akkor a gombos zárás stabilabban, biztonságosabban rögzíti. Míg ha csupán egy papír zsebkendőt akarunk előhalászni, akkor elegendő az egyik oldalon a tépőzárat felnyitni, és lesz hely a kéznek, hogy kicsippentsünk a pzs-t.  

 

pentagon-20140621-006.jpg

  

 

pentagon-short-b-008.jpg

 

A termék egyébként hét zsebet tartalmaz, tehát ebben sem kell kompromisszumot vállalnunk. Kedvenc és/vagy szükséges tárgyainkat kényelmesen magunkkal vihetjük. A kéz zsebek természetesen megkapták a klipsszel rögzíthető eszközök miatti védelmet, a plusz védő/kopó szövet betoldást.

 

pentagon-short-009.jpg

 

pentagon-short-b-027.jpg

 

Nyilván, ha megtömjük a zsebeket használati tárgyakkal, akkor nem árt egy jó öv is hozzá. Kicsit szívfájdalmam, hogy egy alap öv gyárilag nincs hozzá mellékelve. De az igazság az, hogy ebbe a kedvező árba ez már nem nagyon fér bele, illetve így lehetőségünk van a Pentagon S.A. rendkívül széles övkínálatából azt választani, ami nekünk a legoptimálisabb.

  

pentagon-20140621-005.jpg

  

A nadrág a Pentagon S.A. besorolása szerint a C.D Series (Combat Duty) része, vagyis értelmezésem szerint átmenetet képez a taktikai vonal (T.D. Series) és a civil (A.D. Series, After Duty) használat között. Ha valóban ezt takarja a gyári besorolás, akkor ezt csak megerősíteni tudom. A nadrág tartalmaz a taktikai termékekre jellemző vonásokat. BDU eredet, Rip-Stop szövés, anyagösszetétel, Teflon bevonat, klipsz védelem. Ugyanakkor teljes értékű civil vagy outdoor short. Az egyszínű termékek megjelenése nem katonás. A szabás, bár BDU a minta, a szűkebbre tervezett combzsebek és a D gyűrű hiánya miatt az összhatás nem olyan militarista. A cipzár és a jobb oldali kézmelegítő zseb közötti mély, fedél nélküli tároló rekesz pedig kifejezetten 4 colos telefonokhoz készült.

 

pentagon-short-008.jpg

 

  

pentagon-20140621-004.jpg

  

Összegezve, a megjelenése diszkrét (mono color verziók), mégis tartalmazza azokat az extrákat, amiket a taktikai nadrágok kedvelői elvárnak. Tehát legyen az program egy mozi, városnézés, baráti sörözés, kerti parti, teljesítménytúra, vagy akár munkahely, a Pentagon S.A. BDU short megállja a helyét.

 

pentagon-short-b-009.jpg

  

 

 Frissítés 2014.07.15.

    Fentebb említettem, hogy a comb zsebek nem olyan nagyok, mint az eredeti BDU nadrágokon. Ezt úgy kell érteni, hogy nem olyan elálló zsákokat varrtak a nadrágra, hanem egy szabász trükkel elérték, hogy a zseb vonala szinte belesimul a lábszár vonalába. Ugyanakkor mégis alaposan kitömhetőek a zsebek, mert széles pliszéket hajtogattak rájuk, így, ha belehelyezünk valamit, akkor szinte végtelenségig pakolható a bugyor.

 A telefontartó zseb egyre jobban tetszik. Munkámból adódóan naponta akár 50-szer is be-ki pakolom. Ezt egy tépőzáras zseb nem tolerálná sokáig. Mivel itt nincs zsebfedő, ezzel a problémával nem kell számolni. De attól sem kell tartani, hogy kiesik a zsebből a telefon valami intenzívebb mozgás, fejenállás  során. A zseb nyílása szűkebb, mint a belső szélessége, ezért, ha nem szándékosan akarjuk kivenni, akkor a telefon magától nem képes kicsusszanni. Ez is csak egy apró, varrástechnikai ötlet, mégis nagyon hasznos tulajdonság lesz belőle.