Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SOG SEAL PUP - Katonásan

2017.05.18

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist05.jpg

 

Az első komolyabb fixpengés késem egy SOG modell volt. Jelenleg is megvan. Imádom. Egy igazi kemény fickó. Katonai modell, ezért nem igazán tudom használni. De hideg szépsége elvarázsol. Eszembe se jutna megszabadulni tőle. Nos, most egy jó ismerősöm révén kezembe került egy másik SOG termék, a PUP. Ez egy amolyan kistestvére a SEAL TEAM késnek. Mellékesen jegyzem meg, hogy erős bowie érzésem van a penge láttán, ami meg alapból jól bevált dolog. A SOG-nak jelentős katonai hagyományai vannak. Ez a formavilágból is jól látszik, de az elnevezések sem hagynak sok kétséget. A PUP, mint minden kiskutya, nagyobbnak akar látszani. Olyannak, mint a nagykutyák. Természetesen ez csak kompromisszumokkal lehetséges. Ez azt jelenti, hogy rövidebb a penge, az acél ugyan végigér a markolaton, de nincs törővég. sog.jpgLegalábbis a nagyobb testvér röntgen felvétele erről árulkodik. A penge geometriája nem változott, csak arányosan kicsinyítve lett. Gyémántforma, szúrásra optimalizált hegy. Clip point pengeforma, félig fűrészes kialakítással. Ez utóbbi kiváló kötelek, zsinegek elvágására. Van, akit zavar ez az él megosztás. De ne feledjük, hogy ez katonai kés, amivel nem pipát faragnak, hanem egyszerűen intéznek el problémákat, gordiuszi csomókat oldanak fel. A tény, hogy az AUS-8-as acélból készült penge nem fut végig az üvegszálas erősítésű műanyag (GRN) markolaton, rendkívül könnyűvé teszi ezt a kést. Ezen lehetne siránkozni is, hogy jaj, de így nem lehet vele csapkodni, meg sírok, mert nincs törővég. De ne akarjuk már az almát a körtével összehasonlítani! Nézzük ennek is a jó, katonailag használható oldalát. A katonai felszerelés igen nehéz tud lenni. Minden egyes gramm, amit megspórolunk és helyette inkább lőszert tudunk cipelni, nagyon nagy áldás lehet adott szituációban. A PUP pontosan ez. Egy amolyan tartalék kés, második kés, vagy kompromisszumos fő kés, ha túl nehéz az egyéb felszerelés. Szúr, vág, tép, hasít. Ne becsüljük le, hanem kezeljük a helyén a dolgokat. A fűrészes pengerész gyalu kialakítású, ez az élezést nem könnyíti meg, cserébe brutálisan éles. Az él maradék része konkáv leélezés mellett alkalmazott egyenes élszalag. Az élszalag által megbontott anyagba a konkáv leélezés segíti a penge mélyre hatolását. Tehát szándékoltan mély vágásokra van optimalizálva. Nem részletezném az okokat. A penge porszórt, fekete bevonatos. Ennek tartósságáról nincsenek tapasztalataim. A célja nyilvánvalóan a tükröződésmentesség, és a rozsdaállóság növelése. Az AUS-8 a rozsdamentesebb ötvözetek közé tartozik, de tartósan vizes környezetben (SEAL) jól jöhet ez a bevonat. A pengetükör bal oldalán márka és típusjelzés, jobb oldalán gyártói hely van felgravírozva.

A képek nagyobb méretben megtekinthetőek a fényképalbumban, a lap alján!

 

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist06.jpg

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist08.jpg

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist09.jpg

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist10.jpg

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist11.jpg

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist12.jpg

 

 

 A műanyag markolat fogása rendkívül stabil. Részben az ergonomikus tervezés, részben a brutálisan tapadó gyémánt mintázatnak köszönhetően. Erősen javasolt a kést kesztyűben használni, a tenyérbőr sérüléseinek elkerülése érdekében. A markolat vége zsinór furatot tartalmaz.

 

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist07.jpg

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist17.jpg

 

 

A SOG ennél a pengénél is használ egy speciális edzési eljárást (Cryogenic Heat Treatment) Nagyon lassan lehűtik az acélt 185C°-ra, majd visszaengedik szobahőmérsékletre. Ettől atomi szinten átrendeződik az ötvözet. Ellenállóbb lesz a kést érő viszontagságokkal szemben (éltartósság, mikrokitörés ellenállás)

Gyárilag egy MOLLE kompatibilis gyöngyvászon tokot kapunk hozzá, amin szokás szerint van egy kis tépőzáras zseb valaminek, ami belefér. Kiválóan és stabilan rögzíthető övre és MOLLE kompatibilis platformokra. A nálam lévő verzió patenttal és tépőzárral és fixálja a markolatot a tokban.

 

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist01.jpg

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist02.jpg

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist03.jpg

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist04.jpg

 

 

A SOG életre szóló garanciát ad a termékre, természetesen normál használat mellett. Ez persze tág lehetőségeket ad az ügyvédeknek, hogy mi minősül normál használatnak egy bevetésen. :) Szerintem ezeket a garanciákat nem kell szó szerint venni. Ha valaki nagyon görcsöl rajta, biztosan kicserélik neki az eltört terméket, de alapvetően itt azt kell látni, hogy a gyártó fel meri vállalni a termékét. Ez inkább egyfajta minőséget, megbízhatóságot szuggeráló marketing eszköz. Egyre több gyártónál látom.

 

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist05.jpg

 

Egy kicsit tesztelgettem az eszközt. Csapkodtam, faragtam, vágtam a késsel. E tapasztalatok megerősítettek abban, amit már ránézésre is sejtettem, hogy a SOG Seal PUP lágy szövetek roncsolására van optimalizálva, illetve kiválóan lehet vele köteleket, hevedereket metszeni.(A gyengébbek kedvéért írom szájbarágósabban is, nem igazán bushcraft kés)

Záró véleményem, hogy bár nekem nem kellene, mert nem tudok katonai késekkel mit kezdeni, de, mint valódi harci kés, van létjogosultsága. Könnyű tömege jó érv, ha a menetfelszerelés súlyát csökkenteni akarjuk, minimális megalkuvással. Ára hazánkban 20 – 24 000Ft körül szóródik.

Adatok:

Teljes hossz: 216 mm

Penge hossz: 120 mm / részben fogazott /

Penge vastagság: 4,7 mm

Penge szélessége:29 mm

Anyaga: AUS-8

Penge HRC: 57-58

Markolat szélessége: 17 mm

Markolat: Üvegszál erősített műanyag

Súly: 153 gramm

 

sog-seal-pup---sgt.blessed-knifeologist16.jpg

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete SOG SEAL PUP