Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartós teszt, kezdeti lépések - RUI 19654

2015.12.05

Mentsétek meg lelkeinket...

 

Egy ismerősöm kérdezte tőlem, hogy mi okból nincs több késteszt az oldalon, inkább „csak” bemutatók. Illetve egyáltalán, miért kevés a magyar nyelvű teszt? Nos, a válasz rendkívül egyszerű. Ennek anyagi okai vannak. Egy gyártó, forgalmazó, készítő számára is pénzbe kerülnek a saját termékei. Ha tesztelnek egy terméket, az, ha nem is sérül meg végletesen, de nagy valószínűséggel esztétikailag károsodik. Úgy már nem lehet értékesíteni, vagy csak jelentős engedménnyel, ami nem igazán teszi kifizetődővé a bulit. Volt erre egy ellenérv, hogy bár talán az a konkrét termék veszteség lesz, de a teszt hatására meglódulhat a vásárlások száma, ami bőven visszatermeli a tesztalanyba fektetett összeget. Hát, sajnos ez sem egyértelmű. Ugyanis egy teszt csak akkor jó és hasznos reklám, ha jól jön ki belőle a termék. Továbbá egy terméket többen is forgalmazhatnak, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy attól a forgalmazótól vásárolnak majd a meggyőzött ügyfelek, aki a tesztalanyt biztosította. Tehát könnyen belátható, hogy tesztelésre terméket biztosítani inkább küldetéstudatból, általános marketing okokból lehet. Anyagilag kétesélyes a dolog, és senki sem szívesen dobál ki a tárcájából különféle összegeket. Ha valaki mégis hajlandó ilyesmire, azt erősen értékelni kell, hisz ne felejtsük el, hogy a magyar késes piac azért nem tartozik az üzleti élet legnagyobb tortái közé. Ezért ezúton is köszönöm a Freska Kft.-nek, hogy önfeláldozóan biztosította a teszt terméket!

 

rui19654_sgt.blessed13.jpg

 

Még annyi szolgálati közlemény, hogy ez a teszt nem egy hazánkban szokásos teszt lesz. Tehát nem azt fogjátok látni, hogy papírt szeletelek, meg vashordót szurkálok, aztán meg hagymát aprítok és megállapítom, hogy taft még mindig tart. Ez egy tartós teszt lesz, ahol kifejezetten hétköznapi körülmények között, reális bicska feladatoknak lesz kitéve a termék, és erről időszakos frissítésekben tájékoztatom a nagyérdeműt. Lesznek persze klasszikus pengemunkák is, mert fotón ezek közvetíthetőek igazán. De vasszög vágást ne várjatok, mert bár az látványos tevékenység, a magam részéről nem értek egyet vele. Ha egy utcai autó nem boldogul terepen, akkor az, rossz kocsi lenne? Ha egy terepjáró úgy viselkedik a városban, mint elefánt a porcelán boltban, akkor az, rossz kocsi? Nem hiszem. Mindent a maga közegében kell vizsgálni.

 

rui19654_sgt.blessed24.jpg

 

Mivel hazánkban a penge eladások meghatározó többsége a tízezer forint alatti sávban történik, ezen okból most én is egy ilyen árfekvésű késsel kezdek a RUI kések bemutatásába.

Egy spanyol cégről van szó, mely 1990-ben kezdte el működését. Gyakorlatilag evőeszközök gyártásával, forgalmazásával indították a profiljukat. Az évek múlásával – jó vállalkozáshoz illően – egyre nagyobb figyelmet fordítottak a fejlesztésre, a vevők igényeinek minél messzebbmenő kiszolgálására. Ennek lett a következménye, hogy a 2015-ös katalógusuk ötvenöt oldalas, és rengeteg él van benne. Fixek, folderek, balták, macheték, multi eszközök, taktikai stílus, és vadász/outdoor design. A pengék szerelmeseinek igazán szívmelengető lapozgatni ezt a virtuális kiadványt. Ilyesmit utoljára gyermekkoromban éreztem. A 70-es évek közepén tombolt a szocializmus. Nyugati termék szinte semmi nem jutott el az országba. Gondolhatjátok milyen élmény volt lapozgatni keresztanyámnál – nem tudom honnét szerezte - a Neckermann és Quelle több ezer oldalas katalógusait, ahol a naivan csodált és titkon vágyott nyugati világ éppen kialakuló fogyasztó társadalmának üveggyöngyei vakították a szemünket. Azt hiszem akkor kezdett érlelődni bennem, hogy disszidálni kell innét. Star Trekkes teleportáló és Európai Unió nem lévén, még csak e nem túl jogszabályszerű módon lehetett életvitelszerűen helyet változtatni nyugat felé. Végül nem tettem így, hisz mire abba korba kerültem, összeomlott a szocialista mítosz, és ránk szakadt a nyugat szabadsága és fogyasztói társadalma, némi balkáni beütéssel. :)  De a lényeg az, hogy annak idején napokig el tudtam lapozgatni azokat a lexikon méretű katalógusokat, és az eufória átjárta egész testemet. Persze, ma már más a világ, de a RUI katalógusa olyan tartalommal bír, mely magába tudja szippantani az embert, a késbarátot.

 

rui19654_sgt.blessed8.jpg

 

Essünk túl a dolog nehezén… az acél. A RUI egy sajátosan spanyolos stratégiát követ e téren. Kiváló design, alsó középkategóriás fémötvözet. A RUI csak annyit ad meg, hogy rozsdamentes acél, de azért ki lehet deríteni, hogy itt egyszerűbb ötvözetekről van szó.

Olyanokról, mint a 8Cr13MoV, 7Cr17MoV, 440, 420J. Ezek az ötvözetek messze nem az acélok alja, de nem is a csúcsa. Hogy ez mögött a gyártási koncepció mögött a profit maximalizálás áll-e, vagy inkább egy átgondolt, felhasználóbarát döntés, azt nem tudom. Mivel a spanyol cég „csak” tervezi a termékeket és forgalmazza őket, azok valójában Kínában készülnek, így érthető ez a fémhasználat. Tehát a RUI egy brand, a kedvező árú, nagyon vagány külsejű termékek képviselője. Mindenesetre tény, hogy sok más – amúgy jó nevű - gyártó is Kínában készítteti a termékeit, vagyok azok kedvezőbb árfekvésű részét, az ottani acélipari alapanyagokat felhasználva. Erről azért írok így kiemeltebben, mert sokakban ellenérzést vált ki, ha megtudja, hogy valami Kínában készült, és nem valami svéd szuperacélból vágták ki. Éppen ezért lesz itt érdekes a tesztelés, mert az egyértelmű választ ad arra, hogy ilyen árfekvésben értékesített pengéktől mit várhatunk, mit tudnak. Én már egy korábbi posztomban is kifejtettem, hogy nem vagyok acél sznob. Tehát attól, hogy a saját tervezésű EDC késem „csupán” Böhler N595, azért nem érzem magam olyan kínosan, mint heteroként  betévedni a Kék Osztriga bárba. Akinek attól tágul ki a pupillája, hogy valami Mars misszióra kifejlesztett porkohászati acél a késének anyaga, az ne olvassa tovább a cikket, mert sokkot kaphat a nyomokban megtalálható mogyorótól, meg a ténytől, hogy ezek a kések is működnek. :) Akit érdekelnek a kedvező ár/érték arányú pengék, azok még szöszmötöljenek itt egy kicsit.

 

rui19654_sgt.blessed21.jpg

 

A konkrét termék a RUI 19654-es modell. A poszt címe arra utal, hogy egyfajta, ha nem is teljesen klasszikus rescue bicskáról van szó. Megvan az üvegtörő vég és az övvágó, ugyanakkor a tompított hegy és a félig recézett penge helyett teljes értékű élt és szúró hegyet kapunk. Ha nem mentősök/tűzoltók vagyunk, akkor ez a verzió a hétköznapokban jobban teljesít. A kés kifejezetten mindennapi használatra van kitalálva, ugyanakkor az is igaz, hogy nem KKVE kompatibilis, hisz a pengehossza 93 mm. Még egy nagyon fontos dolog! Nyomatékosan kérek minden olvasót, késbarátot, hogy helyén kezelje a dolgokat! Ez egy 6 800Ft-be kerülő penge, szóval ne azt várjuk tőle, mint egy 45 000Ft-ba kerülő darabtól, ugyanakkor ne is írjuk le csak azért, mert olcsó!

 

rui19654_sgt.blessed19.jpg

 

Adatok:

 • penge hossza: 93 mm (attól függően mihez képest mérünk, lehet 94 mm is)
 • penge szélessége: 30 mm
 • penge vastagsága: 3,8 mm
 • penge anyaga: titán bevonatos rozsdamentes acél, 7Cr13MoV
 • él hossza: 95 mm
 • teljes hossza nyitott állapotban: 220 mm (üvegtörővel együtt)
 • markolat anyaga: texturált gumi
 • markolat hossza: 123 mm
 • markolat vastagsága: 17 mm
 • markolat szélessége: 30 mm
 • tömege: 195 g

Most haladjunk kívülről befelé. A terméket papírdobozban kapjuk. Az alsó rész fekete, a felső főleg piros, és RUI feliratot, logót tartalmazza. Megjelenése igényes, bár tény, hogy maga a papír anyag elég gyenge. De igazából ennek nincs sok jelentősége, hisz a dobozt nem igazán használjuk többet, szóval még úgy is tekinthetünk rá, hogy hű, de környezetbarát megoldás. A doboz kiegészítő matricájáról még gyorsan megtudjuk, hogy ez bizony szorgos kínai kezek munkájának gyümölcse. Szóval nincs titok.

 

rui19654_sgt.blessed0.jpg

 

rui19654_sgt.blessed1.jpg

 

A dobozon belül a bicskát egyből a tokba helyezve találjuk. A tok egy jó szabástervű gyöngyvászon tartó. A takarófülön hímezve láthatjuk a RUI feliratot és logót, ami azért elég igényes megoldás, meg is lepődtem rajta. A gyöngyvászon minősége halvány. Egy ideig hordhatjuk ebben, de a későbbiekre vonatkozólag javaslok egy bőrtok beszerzést. A tok egy masszív műanyag csattal záródik, szinte már-más túl van vele biztosítva a kés. Ugyanakkor ez a taktikai megjelenést erősíti, hisz a katonai célra gyártott pengék tokjai is ilyen csatokkal készülnek. A tok keskenyebb övre fektetve is felfűzhető, de vastagabb öv esetén inkább csak állítva helyezhető el. Egy patenttal záródó rögzítő szalag segítségével MOLLE rendszerekhez is hozzáilleszthető a tok. A tartó azért lényeges kérdés, mert a bicska nem tartalmaz övcsiptető. Ez mondjuk nem olyan nagy gond, két okból. Az első, hogy a kés nehéz, ezért egy zsebet eléggé húzna, tehát kényelmesebb tokban viselni. A másik ok, amit persze lehet vitatni, hogy ez egy kétkezes rescue folder. Tehát vészhelyzetben előny lenne a kétkezes használhatóság, de ezt egy klipsz zavarná. Hiába lenne átszerelhető verzió, ha jobb kezes vagyok, értelemszerűen annak megfelelően helyezem el, de mi van, ha megsérül az ügyesebb kezem, és ballal kell dolgozni. Akkor és ott már nincs idő átkonfigurálni a klipszet, ugyanakkor a zavaró hatás hatványozottan jelentkezik egy jobbkezes bal mancsában. Szóval én erre – a klipsz hiányára - nem hiányosságként tekintek, hanem a felhasználási területet és a kés össztömegét figyelembe véve, ez egy elég átgondolt, tudatos dolognak tűnik.

 

rui19654_sgt.blessed2.jpg

rui19654_sgt.blessed4.jpg

rui19654_sgt.blessed5.jpg

 

Speciális rescue funkciók. Ebből kettő van. Az egyik az üvegtörő vég. Ez egy tungsten, vagyis volfrám hegy. A tung sten svédül annyit tesz, hogy nehéz/kemény kő. Ez miatt nem törtem be a kocsim ablakát, de valószínűleg ellátja a funkcióját. A másik klasszikus mentő funkció az övvágó. Ez itt egy kétpengés megoldás. A pengék gyalu élre vannak kialakítva. Ennek előnye, hogy iszonyú éles. A hátránya, hogy a gyalu él egy idő után elmászik az anyagban, ferdén vág, de itt ennek nincs jelentősége, hisz csak rövid vágás kell, és az is megvezetett a bevezető nyílás által. Szóval jó megoldást választottak. A bevezető nyílás elég széles, számomra szokatlanul az, mert keskenyebbeket láttam eddig. Ez stresszhelyzetben komoly előny, hisz egy széles nyílásba könnyebb belehelyezni - adrenalintól remegő kézzel - az elvágandó övet, mint egy szépen kinéző, de keskeny nyílásba. Békeidőben lehet egy kicsit hátrány, mert normál bicska fogás esetén nem, de a nyelet csak úgy öntudatlanul forgatva, matatva, az ujjbegyünk oda tévedhet, aminek kellemetlen következményei lehetnek. De ez egy kés, szóval figyeljünk oda, hogy mit csinálunk vele.

 

rui19654_sgt.blessed18.jpg

rui19654_sgt.blessed12.jpg

 

Konkáv leélezés, élszalaggal. A konkáv leélezés elősegíti a mély vágásokat. Ez hasznos például, ha étkezéshez, konyha előkészítéshez használjuk a pengét. A kiszélesedő leélezések erősek ugyan, de nem kedveznek, mondjuk a zöldségek feldarabolásához. Ha hétköznapi felhasználásban gondolkodunk, már pedig ez a bicska kifejezetten arra van, akkor bizony az egyszerű étkezési használat, tábori konyhai előkészítés, turista bicska funkció számára ez az élkiképzés tökéletes. Az egyenes/sima élszalag a könnyű karbantarthatóság záloga. Persze itt a fémötvözet is érdekes, de jelen esetben könnyen élezhető acélról beszélünk. Voltak már a késsel kapcsolatban olyan hangok, hogy hamar elveszíti az élét. Ezt van, aki hátrányként éli meg. Sőt nem vitatom, bizonyos használat esetén ez valóban hátrány. Ugyanakkor ez egy zsebkés, ahogy írtam fentebb, hétköznapi, EDC használatra, vagyis itt bőven belefér, hogy akár gyakrabban élezzük. De hangsúlyozom, ez is erősen használatfüggő. A spanyol forgalmazótól közben megkaptam a választ, miszerint ennek a terméknek az ötvözete 7Cr13MoV acél. Ez egy tipikusan Ázsiában gyártott, belépő szintű acélipari termék, ami nem annyira éltartó, mint egy erősebb ötvözet a magasabb kategóriából, de kedvezőek a rozsdamentes tulajdonságai és ár/érték arányban verhetetlen. Ismét jelzem, hogy a kés 6800Ft, tehát ehhez viszonyítsunk.

 

rui19654_sgt.blessed14.jpg

 

A penge formája drop point. Ez egy nagyon klasszikus, általános funkciókra nagyon kellemesen használható forma, amolyan arany középút. Van még hosszan vezetett hamis fokél, amitől és a sajátos pengeforma által, többek között, szúrásban is jól teljesíthet a penge. Az acél titán bevonatos, színre, mint a grafit. Persze mondhattam volna titán színt is, hisz ugyan arról beszélünk, csak éppen grafitot már mindenki látott, titánt meg nem feltétlenül. A bevonat célja a jó megjelenésen kívül, a rozsdamentesség fokozása. A pengetükör bal oldalán a RUI brand logója, típusszám, nagyvonalú fémjelölés (stainless steel), és a titán bevonatra vonatkozó utalás található. A jobb oldalon pedig felhívják a figyelmünket, hogy ez a kés spanyol designerek munkája.

 

rui19654_sgt.blessed15.jpg

 

A nyitást flip segíti, de nem úgy, mint egy Kershaw folder esetén. Ezzel a flippel csak 40-45 fokig nyílik ki a penge. A többit a nyitószemölccsel kell elvégezni. Mivel a nyitószemölcs már az elejétől kiválóan használható, így a flip értelme inkább a védelem. Ugyanis nyitott állapotban pont jó helyen van ahhoz, hogy amolyan keresztvasként megakadályozza az ujjak pengére csúszását erőteljesebb használat közben. Jó ötlet! A nyitószemölcs mindkét irányban egyforma méretű, ami a kétkezességhez nélkülözhetetlen. A zárszerkezet liner lock. A linerek 1 mm vastagok, szóval elég erős a zár tartása. A két 1 mm-es liner miatt már a markolat megfogásánál érezni, hogy nagyon stabil a bicska. Némi holtjáték akkor tapasztalható, ha nyitott állapotban feszegetem a nyelet és a pengét. Ekkor, a penge és a linerek közé betett fehér, műanyag alátétek engednek egy kicsit. Aki szeret barkácsolni, az kicserélheti ezeket fémre, ami nyilván jót tesz a stabilitásnak. Engem ez annyira nem izgat, mivel nem ajtót akarok vele feszíteni.

 

rui19654_sgt.blessed16.jpg

rui19654_sgt.blessed17.jpg

 

 

A markolat borítása bi-color (szürke-fekete) gumi. Ez egy elég érdekes anyag. Érzetre, nyomásra kemény, de mégis olyan selymes a tapintása. Egészen kellemes. Mivel erősen szabdalt a felülete, így a fogása a gumi tapadásával együtt különösen biztos. A markolat bal oldalára még egyszer felrakták a RUI feliratot és logót. Ezt már egy kicsit soknak tartom, különösen, hogy ezüstszínű berakásról van szó. De ez ízlés kérdése. A paneleket és linereket négy kis csavar, plusz a penge tengelyeként is szolgáló nagyobb csavar tartja össze. Még egy zsinór furat is jutott a markolat végére, annak, akinek szebb lesz a napja ettől. Végül is egy menő paracord díszt erre is fel lehet fűzni.

 

rui19654_sgt.blessed10.jpg

rui19654_sgt.blessed11.jpg

 

Összegzésként azt mondhatom, hogy ez a bicska patikamérlegen kimérten, ügyesen akar egyensúlyozni az árral, a beépített anyagokkal, designnal. A szívre akar hatni a megjelenéssel, az agyunkra az árral. De szerencsére nem csak egy marketing trükk áldozatai vagyunk! A RUI 19654 odateszi magát úgy is, mint használható rescue és EDC folder. Anyagai nem az ipar csúcstermékei, műszaki megoldásai nem az űrkutatásból jöttek, de ezen igényekre vannak más kések, azoknak az ügyfeleknek, akiknek a pénz nem számít, vagy nagyon specializáltak, iparszerűek a felhasználói igényeik. A RUI ezen kése, a hétköznapok hőse. Férfi, de nem Superman, hanem férfi, mint egy apa. Számíthatsz rá!

 

rui19654_sgt.blessed25.jpg

 

 

Eddigi, nagyon rövid teszt tapasztalatok:

A gyári élezés borotvál, igaz nem hangtalanul, szóval csak 9 pont. :)

Élelmiszert konyhakés szerűen vág. Nem kell erőltetni a pengét, szinte magától hasítja a szeleteket. Almán teszteltem hirtelen, mert az volt a kertben. A fotón nem igazán tudtam érzékeltetni, de szinte át lehet látni a végterméken, annyira jól irányítható, szabályozható a vágás a konkáv leélezésnek köszönhetően.

 

rui19654_sgt.blessed29.jpg

rui19654_sgt.blessed30.jpg

rui19654_sgt.blessed31.jpg

rui19654_sgt.blessed32.jpg

 

Nyársat, dárdát, cöveket kiválóan hegyez, finom forgáccsal. Jó száraz, bükk lécet forgácsoltam, mert az volt kéznél. E műveletet követően némi változást véltem felfedezni az élszalagon. Sajnos a fotó masinám makro funkciójával sem tudtam erről éles képet készíteni. Nem kritikus a dolog, mert a vágásteljesítmény még nem változott.

 

rui19654_sgt.blessed27.jpg

rui19654_sgt.blessed28.jpg

 

A kés pengéjével és az övvágóval is szeleteltem lágyabb, szintetikus anyagokat. Olyanok, mint bálakötöző madzag, paracord, gumicső, futószalag rétegelt gumi. Akadálytalanul hatolt át rajtuk mindkét része a késnek.

 

rui19654_sgt.blessed33.jpg

rui19654_sgt.blessed34.jpg

rui19654_sgt.blessed36.jpg

rui19654_sgt.blessed35.jpg

rui19654_sgt.blessed38.jpg

 

Bár titán bevonatos késeken nem sok értelme van, de én kipróbáltam a szikravetőmet is. Hát, nagy szikraeső természetesen nem volt. Egy-két kósza ördög pattant csak le a ferrocérium rúdról, szóval e bicska mellett legyen nálunk öngyújtó is. :)

 

rui19654_sgt.blessed37.jpg

 

A nap folyamán többször, kemény fába állítottam a kés hegyét, jó erősen odacsapva. Elváltozás nincs. A heggyel feszegetést még nem végeztem, csak finoman kimozgattam a fából.

A titán bevonat még nem sérült, igaz komoly igénybevételnek nem is volt kitéve.

Természetesen a tartós teszt folyik tovább. A friss eredményeket, tapasztalatokat itt osztom majd meg, kibővítve a cikket. A könnyebb követhetőség érdekében jelzem a Facebook profilomon is, ha van fejlemény.

 

rui19654_sgt.blessed22.jpg

 

 

 

 

Keresd egyéb anyagaimat az alábbi csatornákon:

sgt.Blessed Facebook csatorna

sgt.Blessed G+ csatorna

sgt.Blessed Youtube csatorna

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete RUI 19654