Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túratárs: Extol Premium vadászkés

2012.09.30

Extol Premium Vadászkés bemutatása (nem teszt, de az is jön már)

 

Frissítések a poszt végén!!!

 

kes-2012--27-.jpg

 

E kés érdekessége a meglepően jó ár/érték aránya. Általában neten lehet megrendelni, több web shop is tartja a kínálatában. Az ára 1000-2000 Ft között szóródik. Természetesen ez a szenzációs ár egyúttal minőségi kompromisszumot is jelent, de nem akkorát, amit az ár sugall!

 

 
 A termék természetesen Kínából származik, de ne legyenek előítéleteink. Ők is gyártanak jót és rosszat is, amit az ügyfél kér és amennyit fizetni hajlandó érte. Ez mindenütt így megy a világban, csak ők felvállalják, hogy akár totálisan használhatatlan terméket is gyártanak, ha az ár miatt arra van piaci kereslet. :)

 

 

kes-2012--2-.jpg

 

 

A kés teljes hossza 230mm. Ebből a penge 110mm. Ez bőven a törvényileg megengedetten felül van, ezért sajnos csak otthon tarthatjuk. :) Esetleges hatósági motozás vagy gépjármű átvizsgálás során kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha ilyesmi kerül elő az övünkről vagy a kesztyűtartóból. Ilyenkor az sem segít, ha letesszük a nagyesküt, miszerint mi ezt tényleg csak konzervnyitásra használjuk.

A penge vastagsága 3mm, ami azért nem rossz. Anyaga rozsdamentes acél (állítólag 2CR13, bár a termék csomagolásán ez nem szerepel), az él kivételével feketére festve. Természetesen a festés a használat során lejön, de új korában nagyon jól néz ki vele a kés.

 

 

 

kes-2012--1-.jpg

 

 

 

Van hozzá tok is, olcsó és vacak cordura. Ezt célszerű gyorsan lecserélni, mert használata nagyon nehézkes és veszélyes. (tépőzáras markolat rögzítés, a belső varrásoktól akadozva helyezhető vissza, a hegy simán átszúrja a tokot)

 

 

 

kes-2012--15-.jpg

 

 

Időközben - a bejegyzés eredeti megírása óta - a tok kérdést sikerült rendezni.

Egy ismerősöm ajánlására felvettem a kapcsolatot egy bőrből készült tárgyakat készítő, nagyon tehetséges emberrel, Vódli Zoltánnal. Zoli az általam készített vázlatos rajz alapján néhány nap alatt elkészítette a bőrtokot. Kiváló munkát végzett. (Itt egy interjú Zolival)

Senkit ne tévesszen meg, hogy nem díszes, sőt elég puritán a tok. Én kértem kifejezetten ilyenre. Szándékosan készíttettem a lehető legdiszkrétebbre. A tartó hordható hagyományos módon, függőleges helyzetben, illetve vízszintesen is övre fűzhető.

 

 

kp_023_170421.jpg

kp_047_170430.jpg

kp_050_170440.jpg

 

kp_052_170450.jpg

 SB-01-D tok by Vódli Zoli

 

 

A markolat elég jó minőségű gumi. Megfelelően bordázott. Fogása stabil, sőt kellemes. Teszteket nem végeztem, de elég masszívan csatlakozik a pengéhez. A penge tövénél megcsavargattam a markolatot, de az elmozdulás az 1mm-ert sem érte el.

 

 

kes-2012--3-.jpg

 

A kés összességében, de  a penge különösen emlékeztet a Gerber Gator modelljére. Állítólag ez nem véletlen. A gyárban az ,,éjszakás műszak" lemásolta a sablont, és ontja az olcsó utánzatokat. Persze ez csak legenda. Olvastam valahol, hogy valaki látott már olyat, aki hallotta az esetet egy messziről jött embertől, akinek úgy mesélték. :)

 

 

kes-2012--1-.jpg

 

 

 

kes-2012--19-.jpg

 

 

 

Talán a képeken átjön valamennyire, hogy a kidolgozás nem osztályon felüli. De az igazság az, hogy ez nem befolyásolja a használhatóságot és bizonyos szempontból még jól is áll a késnek. Olyan markáns lesz tőle. (A késen kosz is van, szóval nem minden az elnagyolt gyártás miatt van)

 Élezni természetesen kell, de szerencsére e téren is igénytelen. Egy Fiskars élezővel ,,csodát" tettem vele. :) Természetesen ez nem egy profi élezés,  nem lehet vele szőrszálat vágni vagy ilyesmi.

 

Úgy gondolom, hogy alapvetően ,,nem vigyázós" munkakésnek jó, amit tényleg nem sajnál az ember. Sem akkor, ha tönkremegy, sem akkor, ha elveszik. Ennyi pénzért ez egy igen jó darab szerszám!

 

Frissítés:

Időközben bővültek késes ismereteim, tapasztalataim, ezért aktuálissá vált ennek a posztnak a fissítése is.

Tehát a kés pengéje drop point formájú, konkáv leélezéssel, élszalaggal. Minap rámentem egy Fallkniven DC4 kerámia felülettel. Most borotválja a szőrt. Igyekszem pár héten belül tesztelni a terméket, és akkor megosztom használati tapasztalataimat is.

Adatok (ami még nem hangzott el):

Penge szélessége: 34 mm

Markolat vastagsága: 24 mm

 

 

 Aki az összes képre és nagyobb méretben kíváncsi, az itt nézheti meg.

 

 

 

kes-2012--21-.jpg

 

 

 Két kiscica is jelentős érdeklődést mutatott a promo fotók elkészítése során!

 

 

kes-2012--6-.jpg

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

litium68@gmail.com

(Dr Tanberger, 2013.07.24 13:00)

Ha már ír valaki egy cikket, érdemes lenne pontosságra törekedni! Amiről törvényben rendelkeznek, idézze be, ne magánvéleményükkel riogassanak! Az önök írása alapján ha meg veszi valaki a kést haza sem lehetne vinni, mert máris szabálysértést követnénk el! Ez butaság, vagy rosszindulat.

Re: litium68@gmail.com

(alma jános, 2013.08.29 13:06)

kedves lítium, a törvény nem magánvélemény, az internet korában a leglustábbak is pillanatok alatt utánanézhetnek mielött másoknak beszólnak:

175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet
a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről
[...]
3. jármű: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben meghatározott közúti szállító vagy vontató eszköz;
4. közforgalmú közlekedési eszköz: bárki által azonos feltétellel igénybe vehető közlekedési eszköz;
5. közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan magán-, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amely mindenki számára korlátozás nélkül igénybe vehető, ideértve a közterületnek a közútként
szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét;
6. nyilvános hely: a közterületnek nem tekinthető, mindenki számára nyitva álló hely.

3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt
közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú
közlekedési eszközön birtokolni.

(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
[...]
b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport és a szokásos életvitel körében használt eszközökre,
melyeknek közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint
közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt, feltéve, ha a tényleges munkavégzésen
(tevékenységen) vagy az igazolható munkavégzéshez (tevékenységhez) szükséges szállításon kívül a birtoklás
(szállítás) rejtve vagy a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben, illetőleg egyéb
biztonságos módon történik;

Melléklet a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelethez
A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:
a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja,
továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-,
vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: íj, számszeríj,
francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);

Tehát megveheted, a táskádban elcsomagolva hazaszállíthatod. De elméletileg még az erdőben sem hordhatod, kivéve pl. ha vadász vagy.

Re: Re: litium68@gmail.com

(Oldalgazda, 2013.08.29 13:27)

Kedves János!

Köszönöm értékes és kimerítő hozzászólásodat!

Üdv:

Oldalgazda

Re: litium68@gmail.com

(Imposztor, 2014.01.19 17:58)

marhaság, okoskodás, fontoskodás. Mindenki tudja, miről van szó...

Re: litium68@gmail.com

(Imposztor, 2014.01.19 17:58)

marhaság, okoskodás, fontoskodás. Mindenki tudja, miről van szó...

javorka@hotmail.hu

(Feri, 2013.03.14 16:31)

A kés eredetijét a Schrade mutatta be 2003-ban Schrade X-Timer XT2B néven. A 2003-ban megrendezésre került IWA Nemzetközi Kés Szakkiállításon ezzel a modellel elnyerték a legjobb outdoor kés címet, a kategória első helyét. Aki az eredetit szeretné megvenni az most is kapható a hazai vadászattal foglalkozó potálokon 20.500,-Ft-os áron.
A nyél végén rézbetét van a furatban, sorszám van a pengébe ütve és használható védőbetétes tokot adnak hozzá. Ezek szerintem nem érik meg az árkülönbözetet.

Re: javorka@hotmail.hu

(knife1, 2013.10.28 10:36)

Persze,hogy nem éri meg. Én 800 Ft-ért vettem, ami még hazai viszonylatban is nevetségesen alacsony. A penge kifogástalan, szépen borotvál és éltartó. Rögtön rendeltem még kettőt és hármat a hosszú pengésből (1200 Ft/db).

unknownsoldier@swissmail.com

(Magyar Harcos, 2013.06.26 21:21)

Nekem hasonló van, csak hevedervágós véggel, és fűrészfogas pengefokkal, arra amire kell, arra jó, de azért mégsem egy gerber