Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZOB TURUL

2014.04.20

 

Masszív fixpengés: ZOB TURUL

 

 

 

10300105_861599803856300_3732957378471032419_n.jpg

 

 

Jellemző a késgyártóknál is, hogy eszközeiknek valami harcias, erőt, egyes esetekben félelmetességet sugárzó nevet választanak. Persze, ez csak marketing, hisz egy kés jellemzően éppen annyit tud, mint a gazdája. Ugyanakkor az is tény, hogy egy kés nem mindig használati tárgy. Egyre gyakrabban előfordul, hogy kést vásárolni inkább életérzés, egyfajta életszemlélet kifejezése. Az autarkiára törekvő ember, ha úgy tetszik, ősember szava szól, mikor arra a gondolatra jutunk, hogy nekünk szükségünk van egy késre. Valójában elég kevés embernek van szüksége ténylegesen a mindennapi életében ilyen késekre, de pszichésen mégis erős a nyomás. A modern kor már olyan technológiai, fogyasztási prés alatt tart bennünket, hogy az ez által kiváltott és állandósult stressz, a természetes életmód felé orientál egyre több embert. Létrejön bennünk egy romantikus elképzelés, hogy mi majd visszatérünk a természethez. Ahhoz az egészséges, a környezetével egyensúlyban élni képes társadalomhoz, ahol az ember annyit termelt, amennyit fogyasztott. Amit nem tudott megtermelni, előállítani, azt pedig cserekereskedelemmel oldotta meg. Egy ilyen világ idilli képe a mai korban – valljuk meg – elég csábító. Egy ilyen világban a kés, egy jó kés, mindennapos munkaeszköz volt, és az élet nélkülözhetetlen része. Ezért a mai késvásárlók döntő többsége nem annyira valós munkaeszközt vásárol, hanem egy életérzést vesz meg magának. Vettem egy túlélő, kommandós, vadász, bushcraft kést magamnak, szóval akár élhetnék úgy is, mint az emberek régen. Lehetek Rambo, Old Shatterhand, vagy bármilyen kemény fickó, aki szöcskét eszik és kénsavat pisál, de legalábbis, aki el tudja látni magát és a családját a vadonban. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, hisz nem véletlen, hogy azért kevesen élnek remeteként a Bakonyban.

De félreértés ne essék, nem akarom kritizálni vagy leszólni ezeket az embereket. Egyrészt azért, mert magam is ilyen vagyok. Másrészt azért, mert bennünk legalább a felismerés megvan, hogy nem jó, ahogy jelenleg élünk, és látjuk, hogy mi lenne a helyes irány, mi lenne az a természet közeli, élhető világ, amiben élnünk kellene.

 

Nos, e rövid, de annál zavarosabb szociológiai kitérő után térjünk vissza a konkrét késre. :)

 

 

 

1505535_861599923856288_7169062385001134916_n.jpg

 

 

 

A ZOB Turul tervezője Somogyi Károly. Kivitelező ZOB. Egy igazi nagyvas, bushcraftolni.

A turul a magyar eredetmondák mitologikus madara. Kézai Simon szerint Attilától Géza fejedelem idejéig a koronás fejű turul volt a magyarság hadi jelvénye.  (Wikipedia) Vagyis az elnevezés tökéletesen beleillik abba a marketing stratégiába, hogy komoly késnek markáns név kell. Ezt az adatok csak alátámasztják.

 

Hossza: 27 cm, Pengehossz: 14,5 cm, Pengeszélesség 4,7 cm, Pengevastagság 7 mm, Anyaga Sleipner vagy D2, HRc 58, Markolat micarta, sárgaréz szegecsekkel, Tok: kydex, jobb és balkezesre szerelhető bújtatóval.

 


1526144_861599753856305_8211188621357122694_n.jpg

 

 

 

 

ZOB mesterről méltatlanul kevés anyagot találtam a világhálón, ezért megkértem, hogy pár dolgot mondjon el magáról. Szerettem volna, ha látom az embert az eszköz mögött. Ez fontos, hisz a kés, csak egy tárgy. De ha ismerem a készítőt, akkor már lelke is van, nem csak éle.

 

Itt egy mini interjú a készítővel:

 

Kérdező: - Van ez az erős, különös név. Honnét jött ez?

ZOB: - A sztori a következő. Volt egy munkahelyem, ahol nyolcan voltunk Gáborok (ZOB anyakönyvezett neve Kárász Gábor). Mivel nekem volt egy elhíresült névrokonom az akkor éppen futó Família Kft című, első magyar szappanoperában (Van, aki szerint az első a Szomszédok volt, de ez most mindegy), név szerint Kárász Zénó, valaki – csökkentendő a Gáborok számát – rám ragasztotta a Zénó nevet. Persze a többieknek nem kellett kétszer mondani, ők is ezt kezdték használni. Aztán olyan szinten rám ragadt ez, hogy már nem használtam a Gábort. No, ezt még fokozta valaki azzal, hogy hozzá tett egy Briant, nem tudom miért. Még tovább erőltetve ezt, kiírták angolos írással a gépemre. Zen O’Brian. Sokáig ez az írásmód, feledésbe is merült, maradt a Zénó. Amikor elkezdtem a késezést, szükségem volt egy márkanévre. Ekkor jutott eszembe az ,,angol” nevem. Egy darabig ki is volt írva teljes hosszában a késeimre. De a rövidített változat – ZOB – jobban megjegyezhető, így végül ez maradt. Hát ennyi a történet.

Kérdező: - Mióta foglalkozol késekkel, mióta érdekelnek?

ZOB: - Még gyerekkoromban el kezdtek érdekelni a kések, bicskák. De, nehogy balesetet szenvedjek, mindig elvették tőlem, ami éppen volt. Persze rögtön bejött a tiltott gyümölcs szindróma, és annál jobban igyekeztem szert tenni újabb és újabb darabokra. Sokszor cseréltem, és ha összejött egy kis pénz, akkor vásároltam is magamnak. Az élet úgy hozta, hogy öt évre külföldre költöztem, ezért a gyűjteményemet elajándékoztam a barátaimnak. A következő lökést az első apósom késgyűjteménye adta. Akkoriban már komolyabb késeket is igyekeztem szerezni, ismerősökön, barátokon keresztül, még Amerikából is. Megint összehoztam egy szép kis gyűjteményt, amit aztán újra elosztogattam, mert ismét külföldre szerettem volna költözni. Ez, sajnos meghiúsult, és itt álltam kés nélkül. Nos, ekkor jött az ötlet, hogy készítek magamnak egy kést. Ez öt éve volt. Mivel főállásban köszörűsként dolgozom, ezért nem volt olyan távol tőlem ez a világ. Gondoltam egy hegyeset, és készítettem egy kést. Aztán még egyet, aztán még néhányat. Egyszer úgy döntöttem, hogy ha már készítem ezeket, akkor legalább jöjjön vissza az anyag ára. Készítettem néhány Trackert (Tom Brown replika), és felraktam őket apróhirdetésbe. Fél éven keresztül nem jelentkezett senki.

Kérdező: - Akkor ez nem volt fáklyás menet.

ZOB: - Nem. De aztán egyszer hívtak telefonon, hogy megvan-e a kés. Nagyon örültem a kérdésnek. Elvittem a vevőhöz a terméket, aki a legnagyobb megdöbbenésemre, kifizette az árat, amit kértem érte. A vevő kérdezte, van-e még késem. Voltak, amiket a magam örömére készítettem. Elvittem neki azokat is. Meg is vette őket, majd eladta, elajándékozta ezeket. Tulajdonképpen ezen ismerősömön keresztül indult meg a késes karrierem. Elcsábított a Késportál késes találkozójára, ahol már beharangozott, mint készítőt, akit ő fedezett fel. Ő volt Kelényi Kolos (késmániás, gyűjtő, bushcrafter), aki ezzel megalapozta a kezdeti lépéseimet, amiért mindig hálás leszek neki. Az első késtalálkozóra már készítettem is néhány terméket. Köztük volt az Izula replika is. Közben tokot készíteni is tanultam, kydexből. Persze mindig van mit tanulnom. Egyre jobbá szeretnék válni.

Kérdező: - Milyen fémeket használsz a pengékhez? Neked melyik a személyes kedvenced?

ZOB: - Szeretem a szerszámacélokat, igaz nem rozsdamentesek, de rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkeznek szívósság és él tartás terén. Szinte tönkretehetetlenek. Cserébe ápolni kell őket, ami nem vészes feladat. Szárazra törölni használat után, esetenként átolajozni, ha hosszabb pihenőre mennek. Kedvencem a Sleipner, de előszeretettel használom a D2 és Vanadis 4; 10; 23 acélokat is. Bár ez utóbbiak nehezebben megmunkálhatóak, mégis szívesen dolgozom velük, mert nagyon szívósak a belőlük készült kések.

Kérdező: - Egykezes bicskát még nem akartál készíteni? Az nehezebb, mint fix pengés kést?

ZOB: - Bicskát, ma divatos néven foldert, is szeretnék egyszer készíteni, de majd, csak ha elkészül a nagyobb műhelyem. Rengeteg dolog kell hozzá, ami a jelenlegi műhelyben nem férne el. Már így is a házamban van az alapanyagkészletem egy része.

Kérdező: - Van kedvenc késed?

ZOB: - Hm... Kedvenc kés? Rengeteg kés tetszik, különböző okokból. A használhatósága, a szépsége, a formája, vagy más miatt, de kifejezett kedvencem nincs.

Kérdező: - Példaképed a késesek között? Hová szeretnél elérni 5 év múlva?

ZOB: - Példaképemnek tekintem Jay Fishert, az ő munkái hatására kezdtem késeket készíteni magamnak. Az ő minőségi színvonala az, amit szeretnék elérni. Persze addig hosszú út áll előttem, mind fejlődés mind fejlesztés terén. 5 év múlva? Szeretném egy jól felszerelt műhelyben, főállásban készíteni a külföldön is elismert minőségű ZOB késeket!

Kérdező: - Úgy legyen!

 

 

 

10171263_861599990522948_2361513397400423083_n.jpg

 

 

 

Az összes ZOB TURUL fotó megtekintése ITT.

 

Egy másik kés, a ZOB IBS képeinek megtekintése ITT.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

kokozoli69@gmail.com

(kokozoli, 2014.04.20 22:52)

Zénó. Egy nagyon jó ember, kiváló késés szakember! Hála a késportálnak személyesen is ismerem bárkinek szívesen ajánlom mert egyedi képeket is csinál nem horror áron!

Re: kokozoli69@gmail.com

(kokozoli, 2014.04.20 23:00)

*késeket tud csinálni