Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TBT 3.0 - Túlélő és Bushcraft Találkozó

2016.05.14

Pár éve már, hogy a Facebookon működő Túléléstár nevű csoport néhány tagja kitalálta, nem csak virtuálisan kellene megváltani a világot túlélés és bushcraft témakörben, ami e zárt csoport irányvonala. Szerveztek egy úgynevezett 0. TBT (Túlélő és Bushcraft tábor) rendezvényt, ahol pár napot együtt lehettek és egymástól, illetve a meghívott előadóktól tanulhattak a résztvevők. A dolog olyan jól sült el, hogy azóta megszervezésre került több ilyen tematikájú tábor is. Jelenleg zajlik a 3. TBT, a szokásos helyen, Neszmélyen, a volt határőr laktanya területén.

 

1463218067227.jpg

 

Sajnos jómagam csak fél napot tölthettem ott, de e rövid idő alatt is megtapasztalhattam, hogy nagyon jó úton jár ez a kezdeményezés. A szervezés gördülékeny lebonyolításra képes, a programok színesek, változatosak és főleg hasznosak, akár a hétköznapi életben is. A résztvevők magja összeszokott társaság, de rendkívüli nyitottsággal állnak minden új érkezőhöz. Így nincsenek kirekesztettek, kirekesztődők, csak egy azonos érdeklődési körű, egymásra és az ott megszerezhető tudásra nyitott, pozitív, emberi összejövetel. Öröm volt nézni, hogy a „régiek” és az „újak” pillanatok alatt egymásra hangolódnak. A rutinosabbak nem kérkednek a tudásukkal, hanem önzetlenül és spontán átadják azt másoknak. Ha nem magam láttam volna, azt hinném, hogy ez csak egy utópia. De nem. Létezik, Magyarországon, 2016-ban, Neszmélyen. A dolog szellemisége pedig annyira áthatja a csoport tagjait, hogy a konkrét tábor/táborok után is kitart a jó hangulat és baráti, vagy inkább családias légkör.

Ez év elején, tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk a TBT egy állandó, fiatal résztvevője. Előttem van, ahogy a legelső TBT-n, a tábortűz mellett próbálgatta a kését, a fával való munkát. Ő, sajnos már nem jön többé Neszmélyre. De emlékét nem csak az a TBT-s koszorú hivatott megőrizni, melyet kapott, hanem és főleg a régi tagok szívében él tovább ő.

 

fotor_146321798555071.jpg

 

Ahogy a tábor fő szervezője mondta az egyik előadás előtt, a résztvevők eddig is segítettek ott, ahol tudtak. De mostantól maga a TBT szervezet is szeretne ennek valamiféle keretet adni. Ennek szellemében meghívásra került és bemutatkozó előadást tartott az Állatvédőrség nevű civil szervezet. A csoport vezetője – Tornóczky Anita – elmondta, hogy kifejezetten állatkínzásos esetek felderítésével és megnyugtató megoldásával foglalkoznak. Minden segítséget szívesen fogadnak, legyen az anyagi, logisztikai, vagy konkrét személyes részvétel a munkájukban.  Anita kifejtette, hogy nem csak konkrét eseteket kezelnek, hanem igyekeznek társadalomnevelő, felvilágosító munkát is végezni, mert hosszútávon az emberi hozzáállás megváltoztatása oldhatja meg a problémákat.  Elmondta továbbá, hogy a meggyötört állatok esetei, jellemzően emberi problémákra világítanak rá. Mely problémák lehetnek szociálisak és mentálisak, és ezek kombinációi. A szervezet vezetőjének bemutatkozása után a Győr Moson Sopron megyei egység vezetője részletezte eddigi tevékenységüket, mutatta meg mindennapjaikat.

Közben megérkezett a táborba a következő előadó vendég is. A szervezők meghívására tiszteletét tette a TBT pénteki napján Papica és Tanki, azaz Gyuricza László és Heim Tankréd. Papica új könyvét mutatta be a résztvevőknek, és természetesen kötetlen beszélgetésre is sor került. Gondolom, mert ezen már sajnos nem tudtam részt venni, haza kellett utaznom.

Összességében azt gondolom, hogy a TBT projekt, mint kezdeményezés, nagy jövő előtt áll. Egyre több ember ismeri fel, hogy a dolgok nem feltétlenül fognak úgy tovább menni, ahogy eddig voltak. Vagy, ha mégis, akkor is jól jön a hétköznapokban az a természet közeli tudás, melyet-e rendezvények során tud megszerezni az ember fia. A hangulat semmihez nem fogható. Az egész rendezvényt olyan áldás járja át, mely biztatást adhat a jövőre nézve. Van remény. A lényeg, hogy senki ne dugja a fejét a homokba. Észleld a körülötted lévő világ valós eseményeit. Ne lepődj meg, ne omolj össze, ha eljön a nap, amikor a pláza már nem nyit ki, és nem tudod megosztani  a kiskutyádról készült fotókat az ismerőseiddel. Nem kívánom, hogy eljöjjön ez az idő. De jobb, ha készen állsz. Egyébiránt a képesség, amit itt, ebben a közösségben megszerezhetsz több, mint amire egy „zombi apokalipszis” esetén szükség lehet. Magabiztosan tájékozódni, ellátni egy baleseti sérülést, megvédeni önmagad az emberi ragadozóktól, vagy segíteni másoknak, nos, ez mind a TBT programja. Légy okos, légy te is olyan, mint a TBT résztvevői! :)

 

img_20160513_112025.jpg